Page content

Waarom BEWEGING zo belangrijk is.

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Alle ‘motortjes’ in ons lichaam moeten constant blijven werken. Denk bijvoorbeeld aan je kloppende hart en de bloedcirculatie die erdoor op gang wordt gehouden; je ademhaling en het belang van je longen; je spijsvertering die zorgt dat al je cellen goed gevoed worden en die het afval verwijdert door middel van uitscheiding, je lichaamstemperatuur die op peil moet blijven en natuurlijk je hersenen die altijd blijven werken. Binnen in je lichaam is er als het ware een ingenieuze ‘fabriek’ aan het werk, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, zodat jij kunt bestaan, kunt LEVEN.

Wanneer we niet of te weinig bewegen dan leggen we het lichaam stil. Dit heeft nadelige effecten op de gezondheid en op het gewicht.
De leraar van mijn opleiding tot Ayurvedisch Practitioner vroeg een tijd geleden aan ons: "Op welke plek in een stromende rivier kunnen afvalstoffen zich ophopen?" Ons antwoord was: "Op de plekken waar het water niet stroomt / niet kan stromen". Zo werkt het ook in ons lichaam. Wanneer we niet of te weinig bewegen kunnen afvalstoffen niet (voldoende) worden geëlimineerd en blijven ze achter in het lichaam. Langzaamaan gaan onze gezondheid en energiepeil achteruit totdat we uiteindelijk misschien echt ziek worden. Een belangrijke - en bovendien simpele en kosteloze - remedie tegen een opeenhoping van troep in je lijf is BEWEGEN.

Wat doet sporten of bewegen voor je?

* Sporten verbetert je lymfatische functies enorm en dat helpt veel kwalen en ziektes voorkomen. Het lymfestelsel is een belangrijk stelsel dat giftige en schadelijke stoffen (die vrijkomen bij alle chemische reacties in je lichaam) helpt afvoeren uit het bindweefsel van de organen en spieren.
Dit stelsel is volledig afhankelijk van de DAGELIJKSE beweging van alle delen van het lichaam. In tegenstelling tot ons bloed, dat door het hart wordt rondgepompt, heeft het lymfevocht geen ‘pomp’ tot haar beschikking die de circulatie (lees: afvoer) mogelijk maakt. Het lymfestelsel is geheel afhankelijk van het ademhalingsmechanisme en van hoe goed wij dit mechanisme gebruiken. Iedere in- en uitademing werkt namelijk als een indirecte pomp voor het lymfestelsel. Oppervlakkige ademhaling – die veelal het gevolg is van een passieve levensstijl – heeft een zeer nadelig effect op een goede lymfedrainage. Door sporten en bewegen zet je je ademhaling flink aan het werk en zo kan er van binnen allerlei ‘troep’ worden opgeruimd.

* Sporten vertraagt het verouderingsproces.

* Sporten bevordert de capaciteit om voedsel te verteren

* Sporten zorgt voor een stevige huid (afname van cellulitis!)

* Sporten zorgt voor een soepel bewegend lichaam

* Sporten is lichamelijke inspanning en daardoor is het ‘geestelijke ontspanning’. Dankzij sporten ben je stress beter de baas.

* Sporten geeft een boost aan je immuunsysteem

* Dankzij sporten slaap je beter en vaster

* Sporten vergroot je gevoel van eigenwaarde. Dat komt onder andere door een verbeterde zuurstoftoevoer naar alle cellen en het daaruit voortvloeiende gevoel van welbevinden in alle delen van je lichaam en geest.

* Sporten bevordert de aanmaak van insuline. Om deze reden is het voor diabetici van belang dagelijks te bewegen. Sporten kan zelfs voorkomen dat diabetici afhankelijk worden van insuline spuiten.

* Sporten geeft zelfvertrouwen. Je wordt steeds slanker, strakker, sterker en gezonder. Dat zie je (en anderen zien dat ook). En dat voel je.

Hoe beter de 'fabriek' werkt, hoe gezonder en energieker je je voelt en hoe stralender je eruit ziet.

Iedere dag bewegen is voor iedereen een 'must'. De algemeen geldende norm is minimaal 30 minuten per dag matig tot matig intensief bezig zijn. Tegenwoordig hebben velen van ons een kantoorbaan die weinig fysieke inspanning van ons vraagt. Als we vervolgens met de auto of het OV van en naar het werk gaan, zitten we weer geruime tijd stil. 's Avonds bij thuiskomst wordt er gegeten (zittend aan de tafel) en daarna kijken we nog even wat tv ( zittend op de bank). Nu geldt dit voorbeeld vast niet voor iedereen, maar ik wil ermee aangeven dat we al gauw 80% van de tijd fysiek te weinig actief zijn en dat de norm van 30 minuten per dag bewegen een absoluut minimum is.

Velen van ons realiseren zich (nog) niet hoe belangrijk bewegen is voor onze gezondheid. Als we aan sport denken is dat vaak vanuit een estethisch aspect: omdat we er slank en strak of juist gespierd en sterk van worden. Ook geloof ik dat sommige mensen bij de woorden sporten, bewegen en trainen denken aan afzien, bikkelen, doorzetten en (spier)pijn. De gedachte alleen al weerhoudt ons ervan eraan te beginnen en dat is jammer. Dit hoeft niet zo te zijn. Bewegen is ook: op de fiets naar je werk, boodschappen doen, lopend of fietsend de hond uitlaten, de trap nemen ipv de lift, wandelen of fietsen in de natuur. En wat te denken van een hele dag in de tuin werken? Of huishoudelijke taken zoals stofzuigen, ramen wassen etc?
In het E Book vind je naast 15 minuten durende workouts ook suggesties die je helpen actief en in beweging te zijn zonder dat je daarvoor persé je sportkleding hoeft aan te trekken.

Ik wens je een actieve week en hoor graag je tips en suggesties voor dagelijkse beweegmomenten.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Waarom BEWEGING zo belangrijk is.

Plaats een reactie


*