Superfoods zijn voedingsmiddelen die - in vergelijking met andere voedingsmiddelen - een uitzonderlijk hoge concentratie aan nuttige stoffen bevatten én bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen vertonen. Twee groene superfood-TOPPERS zijn: broccoli en waterkers.
Twee groene superfoods: broccoli en waterkers
Dus geen dure voedingssupplementen of ingewikkeld gedoe, maar gewoon broccoli en waterkers. Bij voorkeur eet je ze gestoomd (broccoli) of rauw (waterkers en broccoli) zodat alle gezonde eigenschappen goed bewaard blijven en in je lichaam komen.
Moeder Natuur heeft deze groenten gezegend met bepaalde zwavelstoffen (glucosinolaten) die de ontgiftingsfunctie van de lever sterk bevorderen. We weten dat de lever een soort stofzuigerfunctie heeft in het lichaam. Dat stofzuigen verloopt in verschillende fasen. Het is vooral in fase 2 - waar toxische stoffen worden omgezet tot onschadelijke verbindingen en vervolgens via de gal en de darmen (ontlasting), of via de nieren (urine) en het bloed worden uitgescheiden - dat broccoli en waterkers hun werk doen.
Voordelen van broccoli en waterkers:
- helpen bij lichaamsontgifting en dat is voor ieder van ons noodzakelijk omdat onze lichamen dagelijks worden overspoeld met toxische stoffen via het milieu, de lucht, voeding, roken, geneesmiddelen, stress etc.
- werkt versterkend bij een zwakke leverfunctie.
- helpt tegen energiegebrek. Moeheid kan namelijk ook een gevolg zijn van een ophoping van afvalstoffen in het lichaam en een gebrek aan antioxidanten die de afvalstoffen (of vrije radicalen) onschadelijk zouden moeten maken.
- verlaagt het risico op verschillende kankersoorten waaronder blaas-, long-, lymfe-, prostaat-, borst-, nier- en ovariumkanker. In verschillende epidemiologische studies is aangetoond dat bepaalde stoffen in deze groenten het ontstaan en uitbreiden van verschillende kankertypes kan afremmen. (geldt voor meerdere kruisbloemige groenten, maar broccoli staat bovenaan).
- hebben een celbeschermende werking op het netvlies, de huid en het zenuwstelsel en werken daarom preventief bij huidveroudering en andere vroegtijdige ouderdomsverschijnselen; gezichtsafname en de ziekten van Parkinson en Alzheimer.
Recept met twee groene superfoods: Sandwichspread
Na het lezen van dit artikel ben ik direct weer broccolikiemen gaan kweken. Het schijnt namelijk dat de broccolizaden een uitzonderlijk hoog gehalte aan de zwavelstoffen (meer specifiek: sulforafaanglucosinolaat, afgekort SGS) bevatten en dat broccolikiemen derhalve een absolute voorkeur verdienen. Deze stof (SGS) is een 'indirecte' antioxidant: in plaats van direct de vrije radicalen te neutraliseren zoals bij 'directe' antioxidanten, zetten deze indirecte antioxidanten bepaalde beschermingsmechanismen binnen in de cel in werking.
Ingrediënten voor de groene sandwichspread
Met dit recept heb je niet 2, maar zelfs 3 (optioneel) groene superfoods op je bord:
- pluk waterkers (met takjes en al)
- pluk broccolikiemen
- cupje tarwegrassap (je kunt ook een beetje water gebruiken om te verdunnen)
- 1-2 verse medjoul dadels (in stukjes)
- halve of hele avocado (goed rijp en zacht, in stukjes)
- eventueel wat gebroken lijnzaad / hennepzaad
- (zelfgebakken, suikervrij, spelt)-brood (lekker geroosterd)
* Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom en voeg de avocado als laatste toe omdat die het zachtst is en dus makkelijk te blenden.
* Mix alles tot een zachte, dikke sandwichspread. Smeer een dikke laag op je boterham en garneer evt met een extra plukje kiemen.
TIP: start met zo weinig mogelijk water om de spread wat dikte te geven. Je kunt beter later nog wat toevoegen in plaats van een waterig geheel krijgen. Alhoewel, dan heb je een smoothie in plaats van een spread, ook lekker en gezond.
Een andere goeie optie is om in plaats van water wat (omega-3) olie te gebruiken zoals lijnzaad-, koolzaad- of walnootolie.
Comment Section
3 reacties op “ Twee groene superfoods + recept voor sandwichspread”
Door anoesjka op 14 juni 2015
Wat zijn brocolikiemen en hoe kom ik daaraan: of heb ik het goed begrepen dat ik zelf brocolizaadjes moet kopen, die planten, en dan kiemen kweken?
Duurt het wel erg lang voor ik een boterham kan gaan eten met die heerlijke spread...
Door Ginny op 15 juni 2015
Hoi Anoesjka,
Broccolikiemen zijn net zoiets als de meer bekende alfalfa kiemen. Deze laatste zijn bij de meeste 'gewone' supermarkten te koop. Voor broccolikiemen moet je, denk ik, naar een biowinkel, daar haal ik ze altijd. Misschien heeft de groenteboer ze ook? Je kunt ze inderdaad zelf kweken. Dat gaat redelijk snel, maar als je direct een boterham wilt beleggen met de kiemen, kun je beter een kant en klaar bakje kopen.
Pingback
Pingback: Salade met peulvruchten