Page content

Taal van het lichaam: Stress en Bijnieren (Deel 5)

Deel 5: Stress en bijnieren

Stress, tja, wie kent het niet? We moeten vaak nogal wat ballen in de lucht houden van onszelf: privé, werk, familie, vrienden. We willen sporten, ons creatief uiten, leren, uitgaan, verlummeltijd hebben, met gezonde voeding bezig zijn (wat meestal inhoudt dat je toch net even wat meer tijd in de keuken doorbrengt) en ga zo maar door.
Hoe heb jij je evenwicht daarin gevonden? Of kan ik beter zeggen: hoe liggen bij jou de gewichtjes op de weegschaal: waar slaat jouw weegschaal naar uit?

Laten we eens wat dieper inzoomen op stress.

Positieve en negatieve stress

Stress op zich, daar is niets mis mee: positieve stress zou je dat kunnen noemen. Een ander woord voor positieve stress is eustress. Je kunt van eustress spreken als jouw stress niveau hoog genoeg is om je te motiveren om in actie te komen om te doen wat je wilt doen. Of om te doen wat je moet doen? Ha, daar zit 'm al de kneep, maar daarover strakjes meer.

Negatieve stress  heeft dan natuurlijk ook een mooie naam, namelijk disstress. Er is sprake van disstress als je stress niveau óf veel te hoog, óf veel te laag is: in beide gevallen ga je uiteindelijk negatief reageren op stress factoren. Negatief reageren is niet alleen geïrriteerd worden, opvlammen dan wel uitblussen en depressief worden. Ook in je lichaam treden er allemaal veranderingen op: met name door veranderingen in je hormoonhuishouding.

Stress om te doen wat je vindt dat je moet doen...

Het kwam net al even ter sprake: stress (lees ook: energie) om te doen wat je wilt doen / om te doen wat je moet doen of: Om te doen wat je vindt dat je moet doen. En daar betreden we een heel nieuw gebied, namelijk dat van jouw normen, waarden, overtuigingen, lifestyle, levenskeuzes, zelfverwachtingen.  Daarom neemt een natuurgeneeskundige ook zoveel tijd voor een eerste afspraak. Het uitvragen van een klacht, ook wel de anamnese genoemd is juist ook bedoeld om dit soort achterliggende maar o zo belangrijke informatie boven tafel te krijgen.

Zo kun je overcompenseren met je inzet door een gebrek aan zelfvertrouwen of om respect af t stress e dwingen. Of worden door hard en veel werken andere verantwoordelijkheden (zoals mantelzorgen, huwelijksproblemen) op een afstand gehouden. Mensen ervaren vaak geen andere mogelijkheid dan stressig door 't leven te gaan: ik moet dit doen, want niemand anders doet het (zo goed als ik) of raken verslaafd aan de kick van een steeds opgeschroefder leven: adrenaline junkies.

Stress, de bijnieren en hormonen

Maar op een gegeven moment dan trekt je lichaam het niet meer. De bijnieren maken hormomen, zodat je in beweging komt en met stress om kunt gaan: stress coping hormonen. Als er te lang teveel disstress is, raken je bijnieren uitgeput. Ze kunnen niet meer voldoende stresscoping hormonen maken en leggen het bijltje erbij neer. Zo kun je van overactief naar moe, lusteloos en initiatiefloos schieten. Er ontstaan concentratie- en stemmingsklachten en je bent moe, moe moe. In de natuurgeneeskundige praktijk kun je onder andere met speekseltesten de bijnierfunctie / stress index testen.

EXTRA OPDRACHT SUIKERCHALLENGE

Opdracht voor vandaag: Hoe zit het met jouw stressbalans?
Teken een weegschaal met aan de ene kant je belasting en aan de andere kant alles wat voor jou je  draagkracht vergroot.

Zoek je verder natuurgeneeskundige inspiratie om je lichaam te reinigen en in nog beter conditie te brengen, download dan nu gratis het E-book: REINIGINGS RITUELEN

Mijn naam is Monique Berends en ik werk nu ruim 20 jaar als natuurgeneeskundige. Voeding, lifestyle, kruiden, iriscopie, darm reiniging en darmflora onderzoek hebben mijn grote interesse. Het blijft elke dag weer bijzonder, mensen te mogen begeleiden hun balans terug te vinden, met hun emoties, valkuilen, fysieke ongemakken en teleurstellingen weer bouwen aan heling, balans en levensdoelen. Het is mijn overtuiging dat er voor iedereen in elke situatie optimalisering mogelijk is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik werk met zorg & liefde en hoop mensen te motiveren hun eigen lichaam beter te verstaan en dichter bij zichzelf te komen.www.noa-natuurgeneeskunde.nl + www.bodyandminddetox.nl

Comment Section

0 reacties op “ Taal van het lichaam: Stress en Bijnieren (Deel 5)

Plaats een reactie


*