deel 8: Wat valt er te zien aan ontlasting?
Als het goed is, ben je er maar druk mee geweest de afgelopen dagen: in de spiegel kijken, voelen, ademen: allemaal lichaamswijsheid heb je kunnen vergaren. Vandaag duiken we de pot in voor een normaal gesproken wel heel onacceptabel gespreksonderwerp. We gaan het hebben over ontlasting.
Boeiende holle buis
Een natuurgeneeskundige zal daar altijd heel graag van alles over willen weten! Het is natuurlijk belangrijk te weten wat je eet. Toch geeft dat alleen maar aan wat erin gaat! Juist het eindproduct, de ontlasting geeft logischerwijs aan wat er in de tussentijd nu eigenlijk gebeurd is met die gezonde voeding (zonder suiker 🙂 !
Even denken: wat gebeurt er ook alweer voor belangrijks tussen de mond en de andere kant?
Voor veel mensen is dat een soort van black box: er gaat iets in en er komt iets uit: boeien! Toch hoop ik dat je het na dit blog net zo boeiend vindt als ik.
Het hele spijsverteringskanaal zou je kunnen beschouwen als een holle buis, een naar binnen gekeerde buitenwereld. Pas na opname in het bloed vanuit de dunne darm, komen alle voedingsstoffen IN je lichaam. Daarom ook is de immunologische verdediging (je eigen politie) voor 80% in de darm gesitueerd, zoals we eerder al zagen bij het slijmvliesimmuunsysteem. Dat is om te voorkomen dat alle bacteriën die gezellig meeliften met je voeding zomaar je body in zouden kunnen gaan zonder dat daar politie (je immuunsysteem) toezicht houdt.
Belang van OPNAME
Opname dus, zonder opname heb je helemaal niets aan je gezonde sla of wortel. Voor opname is het nodig dat je voedsel ten eerste goed gekauwd is, zodat vervolgens alle spijsverteringssappen (ook wel enzymen genoemd) er goed op in kunnen werken. Het vervolgens uiteen kunnen pluizen zodat het uiteindelijk door de 1 mm grote darmvlokken in je bloed en lymfebaan opgenomen kan worden.
Verloopt dit proces niet optimaal, dan kan de brij gaan gisten of rotten. Ik kan het ook smakelijker zeggen: de zuurtegraad gaat verschuiven en dat geeft hoe dan ook gasvorming: opgeblazen buik, opboeren, winderigheid, je zal er maar last van hebben.
Oordeel zelf
Je darmflora bestaat uit alle bacteriën die in je darmen leven: het is eigenlijk een soort extra orgaan, een levende gemeenschap van wel anderhalve kilo. Geen wonder dat die zoveel invloed hebben op je algehele welbevinden.
Net zoals in de maatschappij, heb je de good guys and the bad guys: geen probleem zolang er maar balans is, ten gunste van de goede. Disbalans in de darm geeft namelijk ook gasvorming, met schadelijke stoffen die opgenomen in je blo ed je lever belasten waardoor je niet alleen opgeblazen maar ook moe en vooral niet vrolijk wordt. Ontlasting testen worden dan ook vaak toegepast in de natuurgeneeskundige praktijk. Ze meten je vertering, je darmflora, pH, ontstekingen, gluten en nog veel meer.
Zelf alvast een kijkje nemen? De Bristol Scale of Stool is een handige manier om het uiterlijk van je ontlasting te beoordelen. Nummer 4 is de meest gezonde ontlasting en dan liefst ook nog minimaal 1x per dag.
De opdracht voor vandaag zal hiermee wel duidelijk zijn…
Zoek je verder natuurgeneeskundige inspiratie om je lichaam te reinigen en in nog beter conditie te brengen, download dan nu gratis het E-book: REINIGINGS RITUELEN
Comment Section
1 reactie op “ Taal van het lichaam: Ontlasting (Deel 8)”
Door Gitta de graaf op 12 april 2016
Interessant!! gelukkig het goede type aangetroffen 😉 Toch nog een vraagje: sinds ik suikervrij ben heb ik veel last van een opgeblazen buik, eerst rond de maagstreek en dan later helemaal onderin een "harde buik". wat zegt dat? ik eet nu suikervrijd en eet ook geen brood, pasta , aardappels. veel groente en fruit, drink veel the en water.