Kool is mega-gezond en heeft zelfs een geneeskrachtige werking.
Zo schijnt het kauwen op rauwe koolbladeren te helpen tegen hoofdpijn als gevolg van een kater, en kun je wonden behandelen door er gemalen (of fijngehakte) koolbladeren op te leggen.
Kool bevat vitamine C, een vitamine waarvan we in de koude en natte wintermaanden wel wat extra mogen consumeren met al die verkoudheden en griepjes die op de loer liggen. Bovenaan het Vitamine C-lijstje staan spruitjes, gevolgd door bloemkool en boerenkool. Spitskool bevat de minste vitamine C.
Voor wat betreft de mineralen vinden we in koolsoorten o.a. calcium terug (boerenkool en broccoli). Ook ijzer is volop aanwezig in met name boerenkool, broccoli en Chinese kool.
Van alle koolsoorten die er zijn, staat broccoli met stip op één als het gaat om de hoeveelheid vitamines. Vrijwel alle vitamines zijn in deze groente aanwezig!
Om zoveel mogelijk van al deze voedingsstoffen binnen te krijgen is het het beste om je kool rauw te eten. Kook je de kool, dan gaat het grootste deel helaas verloren.
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat koolsoorten niet behoren tot mijn favoriete groenten, maar omdat ze zo ongelóóflijk gezond zijn - en ik promoot een goede gezondheid - en omdat het herfst- en wintergroenten zijn - en ik promoot het eten van seizoensgroenten - staan ze toch wekelijks op mijn menu. (Beter gezegd: ze zitten wekelijks in mijn Odin Groentepakket, dus ik móet ze wel eten (da's direct een goeie stok achter de deur)).
Hieronder vind je drie recepten met RAUWE KOOL.
RECEPT 1: Fruitige salade met Chinese kool, een echte Feestmaaltijd
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 1/2 chinese kool
- 2 mandarijntjes in partjes
- 1/2 appel in kleine stukjes
- 2 el pijnboompitjes of grof gehakte noten
- 4 dadels in reepjes gesneden
- 1 handje gewelde rozijnen
- 75 gr. Emmentaler kaas of boerenkaas in kleine blokjes gesneden
Voor de dressing:
- 3 el sinaasappelsap en/of 2 el citroensap
- 1/2 el diksap of gembersiroop (heb ik zelf niet gebruikt want had ik niet in huis). Ik heb gebruikt: 1/2 tl vers geraspte gemberwortel.
- 1 el balsamico azijn
- 2 el notenolie (ik heb gewoon e.v. olijfolie gebruikt)
- 1/2 tl sinaasappelschilrasp
- peper en zout
Werkwijze:
- Klop de dressing
- Meng alle ingrediënten inclusief de dressing door de gesneden kool
- laat de dressing ongeveer 10-15 minuutjes intrekken alvorens op te dienen
RECEPT 2: Rode koolsalade met champignons (Heerlijk als lunch op een boterham of tussen een broodje)
Benodigdheden (voor 4 personen):
- 300 gr rode kool
- 1 bakje champignons
- 1 ui
- 1 klontje boter
- sap van 1 sinaasappel
- 4 el mayonaise
- 4 el yoghurt
- peper en zout
- 4 tl honing
- evt een handje (hazel)noten
Werkwijze:
- Snijd of rasp de rode kool heel fijn.
- Maak een dressing van mayonaise, yoghurt, peper, zout en honing.
- Meng de dressing door de rode kool en laat minimaal 30 minuten staan.
- Bak plakjes champignon en ui gaar in boter.
- Laat afkoelen en voeg het toe aan de rode koolsalade.
- evt de gehakte en (geroosterde) (hazel)noten erdoorheen mengen.
RECEPT 3: Stamppot rauwe andijvie met appel en blauwe kaas
Benodigdheden (4 personen):
- 1 krop andijvie
- 1 kg aardappelen
- 100 gr Danish blue of andere blauwe kaas
- 1 appel
- zout en nootmuskaat naar smaak
Werkwijze:
- Andijvie wassen en in reepjes snijden
- Aardappelen koken en puree van maken (evt klontje boter en/of wat melk gebruiken, maar kan ook zonder. Ik vond het niet nodig aangezien je ook al kaas gebruikt in dit recept)
- Zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen
- Appel raspen en erdoorheen mengen
- Geprakte blauwe kaas erdoorheen mengen
- De rauwe andijvie erdoor scheppen.
(Bron: odin.nl)
Comment Section
1 reactie op “ Supergezonde wintergroente met geneeskrachtige werking: Kool (inclusief recepten)”
Pingback
Pingback: Verrassend lekker recept met spruitjes