Iedereen kent het gevoel van spierpijn. Je staat 's ochtend op en je spieren voelen stram, stijf en pijnlijk aan. Dit 'heerlijke' gevoel heb je te danken aan een intensieve training of activiteit. Maar wat is spierpijn eigenlijk? Om het simpel te houden, je hebt té zwaar getraind voor je lichaam. Is dit dan per definitie fout of slecht? Nee, dat niet, maar daar kom ik later op terug.
Door Fysiotherapeute Nicole Bremer
Wat is spierpijn?
Naast het vervelende gevoel bij elke aanspanning van je spier, is spierpijn een combinatie van verschillende factoren. Allereerst zijn er minuscule scheurtjes van de spiervezels ontstaan. Door deze minuscule scheurtjes ontstaat er een kleine ontstekingsreactie in de spier. De spier zwelt op door vochtophopingen en ophopingen van witte bloedcellen. Het gevolg: de spier kan minder kracht leveren en doet pijn bij aanspanning.
OK, je weet nu wat fysiologisch gezien spierpijn is. Maar nu de grote vraag, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?
Als de spierpijn er eenmaal is, kun je helaas weinig doen om er sneller vanaf te zijn. Meestal is de spierpijn 24 tot 48 uur na de inspanning het heftigst, daarna zal de pijn langzaam minder worden.
Ondanks dat je het fenomeen spierpijn niet kunt versnellen, kun je wel wat doen om de pijn te verzachten. Het beste kun je de spieren goed warm houden, bijvoorbeeld door warme kleding te dragen, een warme douche te nemen of de spieren te laten masseren. Nogmaals, het versnelt het herstel van je spierpijn niet, het zorgt ervoor dat je spieren wat aangenamer aanvoelen.
Kan ik blijven sporten?
Spierpijn is een natuurlijk signaal dat de spieren overbelast zijn, tóch kan je wel blijven bewegen. Dit is juist erg goed. Door te bewegen zorg je ervoor dat je spieren minder stijf worden en stimuleer je de doorbloeding in het lichaam en dus je spieren. Een goede doorbloeding zorgt voor een zo snel mogelijk herstel.
Ik raad wel af om de spieren waarin je spierpijn hebt intensief te gebruiken. Je spieren zijn overbelast en hebben rust nodig om te herstellen. Door het forceren van de spieren kunnen grotere ontstekingen optreden, met als gevolg op de langere termijn lichamelijke overbelasting. Wees je er ook van bewust dat je minder controle over de spieren hebt, en dat er minder kracht en lenigheid in de spieren zit.
Is spierpijn slecht?
Veel mensen denken dat spierpijn slecht is. Dit komt omdat pijn vaak het teken is dat er iets mis is. Spierpijn is niet goed, want je hebt een overbelasting op je spieren. Echter is spierpijn een natuurlijk proces om lichamelijk sterker te worden.
Na een training gaat je lichaam scheurtjes in de spiervezels herstellen. In het lichaam is er sprake van ‘ supercompensatie’. Supercompensatie houdt in dat het lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau. Niet alleen de beschadigde spiervezels worden hersteld, maar als voorbereiding op een volgende zware belasting wordt het proces van spieropbouw ingezet (zie blog: ‘ Hoe werkt spieropbouw’, april 2014).
Spierpijn voorkomen, is het mogelijk?
Spierpijn helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk. Als je een intensieve training doet of je gaat spieren gebruiken welke je normaal gesproken niet veel gebruikt, dan is de kans groot dat je de volgende dag spierpijn voelt. Het beste wat je kunt doen is een goede warming-up om je spieren voor te bereiden op een activiteit. Je spieren zijn dan warm en er is een goede doorbloeding in je gehele lichaam. Daarnaast is bij training een rustige opbouw gericht op jouw niveau erg belangrijk.
Tot slot: trainen is erg goed voor je lichaam om sterker te worden, herstel van die training is net zo belangrijk!
(Bron: Pijn; van Cranenburgh, Neurowetenschappen; van Cranenburgh)
Door gastblogger Nicole Bremer
De fysiotherapeuten Nicole en Carmen van Actief&Gezond helpen je graag met je vragen omtrent je lijf, je spieren en bewegen.
E: info@actiefengezondfysio.nl
W: www.actiefengezondfysio.nl
Comment Section
6 reacties op “ Spierpijn: Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?”
Door Johan op 23 augustus 2014
Mooi artikel met informatieve informatie!
Ik heb zelf ook baat bij magnesium, vooral magnesiumzout in bad verlicht spierpijn bij mij erg veel
Door Ginny op 23 augustus 2014
Dankjewel Johan!
Door Fysiotherapie Amsterdam op 8 oktober 2014
kijk aan zo een artikel heb je nog eens wat!
Door Ginny op 8 oktober 2014
Dankjewel Janice, ik zal de complimenten overbrengen aan de schrijfster van dit artikel, Nicole.
Door Osteopathie Rotterdam op 19 oktober 2015
Dit artikel is echt top!
Door Ginny op 20 oktober 2015
Dankjewel!! Leuk dat je dat zegt.