Gezonde voeding draagt bij aan ons welzijn en welbevinden. Via één van de cursisten van de opleiding die ik volg, en naar een recept van mijn leraar lees je hieronder het recept voor een overheerlijke en vooral übergezonde rode bietensoep.
Je zult zien dat er behoorlijk wat kruiden aan te pas komen en dat is niet zo gek, want in de Ayurvedische keuken neemt het gebruik van kruiden een centrale rol in. Dat kruiden een genezende werking hebben, wist men al. Maar ze hebben net zo goed een preventief effect.
In een volgend blog zal ik dieper ingaan op de kracht van kruiden. Maar nu gaan we koken...
Benodigdheden voor Ayurvedische Rode Bietensoep:
- 1 liter water
- 2 middelgrote bieten
- 4 tomaten
- 1 tl kurkuma
- 2 tl korianderpoeder
- 4 kruidnagels
- 8 zwarte peperbollen
- 1 rode kardemom
- 1 kaneelstokje
- 1 groot laurierblad
- dillentoppen
Werkwijze:
Breng 1 liter water aan de kook en voeg ondertussen de kurkuma en koriander toe. Even laten doorkoken en dan de kleingesneden of geraspte rode bieten toevoegen. 15 minuten laten koken. De schil van de tomaten verwijderen, de tomaten in partjes snijden en toevoegen.Hierna alle overige kruiden - op de dillentoppen na - toevoegen en nog eens 5 à 10 minuten laten koken. Je kunt er nu voor kiezen om met de staafmixer de bieten te pureren. Kies je voor de staafmixer, verwijder de kardemom, kaneelstokje en laurierblad. Voeg zout naar smaak toe. Eventueel wat dillentoppen toevoegen. Nog even laten opkoken en opdienen. Enjoy!
Geef jezelf een BOOST met Bieten
De voedingswaarde van rode bietjes is hoog en krachtig. De aarde smaak is overheersend. Rode bietjes zitten vol antioxidanten en bevatten voedingsstoffen die bekend staan als kankerwerend. Rode bieten verbeteren de kwaliteit van het bloed en het immuunsysteem, waardoor virussen en bacteriën minder gemakkelijk vat hebben op het lichaam. Rode biet is een wortel die veel natuurlijke suiker bevat en bestanddelen die gunstig werken op de spijsverteringsorganen. Ze zijn heilzaam bij verstoppingen, blaasontsteking, aambeien en huidklachten. De rode biet bevat een hoog gehalte aan organische antikankerstoffen. Het is uitstekend voor het bloed door haar rijkdom aan ijzer en mineralen.
Bietjes bevatten grote hoeveelheden kalium, koper, ijzer, silicium en kiezelzuur. Ze bevatten betaïne en cyanine, een rode kleurstof die de bestanddelen bij de kankertherapie vormen. Dagelijks een glas rode bieten sap is geen overbodige luxe. Koop verse bieten, niet de verpakte omdat de voedingswaarde ervan minder is. De bieten zijn dan voor een groot deel al ‘uitgebloed'. Eet je bieten voor het eerst? Schrik dan niet van rode ontlasting.
(Bron: Pure Ayurveda, Yoga-Ayurveda-Health)
Comment Section
3 reacties op “ Soep van rode bieten op Ayurvedische wijze”
Door Henriette Bonda op 19 maart 2015
Hallo Ginny,
Een overheerlijke soep met goede resultaten tegen constipatie.
Eet nu iedere dag een bordje van deze soep als vooraf bij de lunch.
Ik laat de tomaten weg en vul het aan met een flinke bos koriander blaadjes.
Goed tegen metalen in het organisme.
En goed voor oude mensen om zich te desintoxikeren en lekker te slapen.
Deze soep ontspant.
Hartelijk dank voor dit geweldige recept.
Door Ginny op 19 maart 2015
Jij hartelijk bedankt voor je mooie reactie, Henriette. Het klopt helemaal dat verse koriander zware metalen uit het lichaam drijft. heel goed van je om dit heerlijke kruid aan de soep toe te voegen. Ik vind het fijn dat je er blij mee bent!
Door Williammok op 6 mei 2016
I am so grateful for your forum topic.Much thanks again. Will read on...