We weten allemaal dat een Pizza van een van de fastfood ketens ongezond is en niet de beste keus is voor een platte buik. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Een van mijn favoriete gezonde gerechten is de zelfgemaakte speltpizza met venkel, bospeen en rode uit. Daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken!
Ingrediënten:
- 250 gr. volkoren speltmeel
- 250 gr. bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 4-5 el olijfolie
- 2-3 venkelknollen in dunne plakken
- 4 bospenen in schuine lange plakken
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 (of meer) tenen knoflook, geperst
- 2 el verse oregano, fijngehakt
- 2 rode uien, in dunne partjes
- 75 gr. rucola -100 gr. Parmezaanse kaas in flinterdunne plakjes geschaafd
- versgemalen peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Meng in een kom het speltmeel met de bloem, 1 tl zout en de gist. Roer er 250-300 ml water en 1 el. olijfolie door. Kneed alles op een met wat olijfolie bestreken werkvlak tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg in de kom afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Kook de plakken venkel en bospeen in 2-3 min. beetgaar. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Meng in een kom de yoghurt met 2 el. olijfolie, knoflook, oregano en wat zout en versgemalen peper.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Druk het deeg uit op een ingevette bakplaat (1 grote pizza) of rol het uit tot 4 kleine, ronde pizza's. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met het yoghurtmengsel en verdeel de venkel, bospeen en ui erover. Bestrooi de pizza's met wat zout en peper en sprenkel er nog wat olijfolie over. Bak de pizza in de oven in 15 minuten knapperig bruin en gaar. Snijd de lpaatpizza uit de oven in stukken. Serveer op borden met een flinke pluk rucola erop. Strooi de parmezaanse kaas erover en smullen maar...
Vind je het teveel gedoe om zelf het deeg te maken? Koop dan bij de Natuurwinkel een pizzabodem van volkoren speltmeel en volg verder bovenstaande stappen voor het beleggen van de pizza.
Gezond en smakelijk eten!
bron: http://www.smaakmakend.nl/
Comment Section
0 reacties op “ Recept: Zelfgemaakte speltpizza met venkel, bospeen en rode ui”