Deze quinoapannenkoeken zijn geschikt voor zowel ontbijt, lunch, als bij je avondeten. Ze zijn suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij, heel makkelijk te bereiden en ideaal om te experimenteren met verschillende kruiden en ingrediënten om er zo je eigen twist aan te geven.
Toen ik voor het eerst het recept las, kon ik amper geloven dat het klopte. Suiker, eieren en melk waren niet nodig voor het bereiden van deze pannenkoeken! Bij nader 'onderzoek' op internet kwam ik alleen maar recepten tegen waar deze ingrediënten juist wél werden gebruikt. Was het dan te mooi om waar te zijn? Nee hoor, het is helemaal waar. Je gebruikt als basis enkel quinoa, water en een snufje zout.
Inmiddels ben ik flink aan het experimenteren geslagen. Mijn eerste versie pannenkoeken bestond uit de basis, namelijk quinoa. Deze versie heb ik gebruikt bij mijn lunch, en daarbij at ik courgette en mungbonen. Een paar dagen later heb ik de pannenkoeken gemaakt voor mijn ontbijt en kaneel en rozijnen toegevoegd aan het beslag. Vervolgens heb ik ze besmeerd met hüttenkäse en een beetje agavesiroop.
Voor vanavond staan ze weer op het menu en dan wil ik verse koriander toevoegen aan het beslag zodat het een beetje een Aziatisch tintje krijgt.
Suikervrije, glutenvrije én zuivelvrije pannenkoeken van quinoa
Benodigdheden:
- 1/2 cup quinoa (= ongeveer 100 gr. Dit is voor 2 personen als je uitgaat van 50 gr quinoa p.p. Hier kun je 4-5 kleine pannenkoekjes van maken)
- 1 cup water (= ongeveer 200 ml)
- snufje zout
- kokosolie of ghee (geklaarde boter) om mee te bakken
Werkwijze:
- week de quinoa een paar uur (minimaal 2) of een hele nacht in water.
- maal de geweekte quinoa met een snuf zout in een keukenmachine of met de staafmixer (heb ik gebruikt).
- voeg wat water toe. Zelf heb ik veel minder dan 200 ml water gebruikt, mijn beslag was nog redelijk dik en de pannenkoeken waren klein en dik.
- verhit een beetje kokosolie of ghee in een koekenpan en voeg een soeplepel beslag toe.
- bak de pannenkoek tot de bovenkant droog is en de onderkant lichtbruin. Keer om en bak de andere kant.
Tip:
- voeg eventueel bio-honing, esdoornsiroop, agavesiroop, kaneel of juist hartige kruiden toe aan het beslag
- voeg eventueel sesamzaadjes, rozijnen e.d. toe
- voor een heerlijk ontbijt hieronder een recept van een vruchtenmousse die je bij de pannenkoek kunt serveren
EXTRA RECEPT: Appel-abrikozenmousse
Benodigdheden:
- 5 gedroogde, ongezwavelde abrikozen (van die bruine dus)
- 1 of 2 appels
- 1 theel kokosolie om in te bakken (eventueel), kan ook gestoofd worden in water
- ½ theel gemalen kaneel
- ½ theel gemalen anijszaad
- ½ theel gemalen kardamom
- peper en zout (eventueel)
Tip:
Maak een ruime hoeveelheid van deze kruidenmix en bewaar het in een afgesloten potje, dan neem je daar 1½ theel. van voor dit recept
Werkwijze:
- Snijd de abrikozen klein en laat ze even weken in water (of doe dat de nacht ervoor). Snijd de appel(s) in stukjes.
- Verhit de kokosolie en bak daar de vruchten in, of kook ze in een weinig water waar je de kruiden meteen al aan toevoegt.
- Laat op laag vuur verder stoven tot het fruit gaar is.
- Breng op smaak met de specerijen.
Tip:
Gebruik dit gerecht om je pap op smaak te brengen, óf bij de quinoa pannenkoekjes, óf gewoon als fruitontbijt.
(Bron: via mijn vriendin Heidi)
Comment Section
2 reacties op “ Recept voor quinoapannenkoeken: suikervrij en glutenvrij”
Door piata op 14 september 2014
ook hier de vraag: hoeveel boterhammen is dit?
Door Ginny op 15 september 2014
als je uitgaat van 50 gr. quinoa p.p. dan staat dat ongeveer gelijk aan 1 à 2 boterhammen.