Page content

Recept voor Pan con Tomate

pan-con-tomate

'Pan con tomate' betekent 'brood met tomaat'. In de Spaanse regio Cataluña serveert men dit vrijwel standaard bij het eten, net zoals wij hier vaak brood met boter of olijfolie krijgen in een restaurant. In de betere eetgelegenheden mag je je eigen pan con tomate maken. Nou ja, dat klinkt eigenlijk niet zo gastvrij als ik het hier zo opschrijf, hè? Ga je uit eten, moet je zelf aan de slag. Maar geloof me, het is véle malen lekkerder en verser. Omdat het zo lekker is - en zo eenvoudig - kun je het ook thuis maken en serveren bij soep, glutenvrije pasta of glutenvrije pizza, of als tapa / borrelhapje vooraf of op een feestje.

Wat heb je nodig voor de échte pan con tomate?

  • Brood > liefst ciabatta afbakbrood, of anders vers stokbrood uit de oven.
  • Tomaten
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Zout (gebruik goed zout zoals keltisch of zeezout, geen tafelzout)
  • Hoeveel tomaten en knoflook je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid brood en van je eigen smaak. Als je 1 heel stokbrood neemt en dat in het midden doorsnijdt > niet halveren, maar onder- en bovenkant van elkaar los snijden, dan heb je per kant minimaal 1 knoflook nodig en 1,5 tomaat.

Hoe maak je het klaar?

  • Rooster of bak het brood in de oven en laat even afkoelen voor gebruik.
  • Snijd het brood open.
  • Halveer de tomaat
  • Pel de knoflook en snijd in de lengte doormidden
  • Smeer, of beter 'schuur' of schraap de knoflook uit over het brood. Het brood (en je vingers) gaan helemaal naar knoflook ruiken.
  • Neem de ronde kant van de tomaat in je hand en bestrijk het brood vervolgens met de tomaat. Druk het vruchtvlees er echt goed uit.
  • Besprenkel met olijfolie en maak af met zout.
  • Qué aproveche!
(Foto: photo credit: <a href="http://www.flickr.com/photos/38208449@N00/3585221998">Pa amb tomàquet</a> via <a href="http://photopin.com">photopin</a> <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">(license)</a>)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Recept voor Pan con Tomate

Plaats een reactie


*