Inmiddels dag 11 van de GÉÉN SUIKER Challenge. Begint je nieuwe manier van eten te wennen? Lukt het jullie om alternatieven te vinden voor brood? Ginny heeft gisteren een fijn artikel geschreven 3 tips voor een suikervrije lunch. Een van mijn favorieten is een goed gevulde verse soep, zonder pakje en zakje natuurlijk. Voor je stofwisseling is het goed om niet elke middag hetzelfde te eten. Juist door te variëren, krijgt je lijf een boost en functioneert het niet (meer) op de automatische piloot.
Soep is ook nog eens een ideale manier om een extra portie groente binnen te krijgen. Kook de bloemkool kort, beter voor de smaak en behoud van de vitaminen. De linzen vallen in de categorie "complexe koolhydraten" en zijn een goede bron van energie. Na deze linzen bloemkool soep kan je er de rest van de middag weer tegenaan.
Voor dit gerecht heb ik droge rode linzen gebruikt. Volgens de verpakking moeten deze 8 uur weken en daarna 1 uur koken. Kijk goed wat er op jouw verpakking staat. Natuurlijk is het ook mogelijk om een blik linzen te gebruiken. Kijk dan naar de snelle bereiding.
Dit heb je nodig voor 4 kommen Linzen Bloemkool soep:
- 1 flinke kop droge rode linzen, 8 uur geweekt en afgespoeld
- 2 bouillon blokjes minder zout (natuurwinkel)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui
- 1 theelepel van elk: komijn, koriander en kurkuma
- 1 verse rode peper
- 1 bloemkool
Zo maak je de heerlijke suikervrije soep:
- Zet een pan op het vuur met 1 liter water en 2 bouillonblokjes
- Kook de linzen in de bouillon volgens de verpakking. Kijk goed dit kan 30 min. tot een uur zijn
- Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg olie toe
- Snijd de ui in kleine stukjes en bak 1 minuutje aan
- Voeg de kruiden en peper toe en bak 5 minuten mee
- Laat de ui met kruiden vervolgens lekker meekoken met de linzen
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg 5 minuten voor tijd toe aan de kokende soep
Snelle versie: vervang de droge linzen door een blik van 400 gram. Spoel de linzen af om toegevoegd zout te verwijderen.
- Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg olie toe
- Snijd de ui in kleine stukjes en bak 1 minuutje aan
- Voeg de kruiden en peper toe en bak 5 minuten mee
- Zet ondertussen een pan met 1 liter water op met 2 bouillonblokjes
- Voeg de bloemkool en ui met kruiden toe aan en kook 5 minuten
- Zet het vuur zachtjes en verwarm de linzen 3 minuten mee in de soep
Tip: bloemkool bevat veel calcium. Erg belangrijk voor de gezondheid van je botten en tanden.
Dit artikel is geschreven door Linda Peek. Zij coacht je naar een lekker en gezond(er) eetpatroon. Kijk eens op Lekker eten met Linda voor meer recepten en voedingsadviezen.
Comment Section
0 reacties op “ Recept suikervrije lunch: linzen bloemkool soep”