Het kan nog nét, de winterse maaltijdsoep.
Elke week haal ik bij de Natuurwinkel onze groentetas op. Deze bevat ruim voldoende groentes voor 3 á 4 dagen per week. Ook zitten er altijd recepten bij.
Meestal bereid ik de groentes aan de hand van de Ayurvedische kookformules die ik tijdens mijn opleiding (zie Over Ginny) heb ontvangen. Soms volg ik een recept en dat is tot nu toe nog nooit tegengevallen, daarom deel ik er hieronder een paar.
1) Preisoep met knolselderij voor 4-6 personen.
(de beschrijving van onderstaand recept is precies zoals ik de soep heb gemaakt en wijkt enigszins af van het originele recept)
2-3 stuks prei in stukjes gesneden
1 knolselderij in blokjes gesneden
1 liter water
2 bouillonblokjes
1 staafmixer
Zet het water op het vuur en breng het aan de kook met de bouillonblokjes.
Zodra het water kookt voeg je de knolselderij toe. Laat even koken.
Prik met een vork in de blokjes knolselderij om te voelen of ze al iets zachter worden.
Voeg dan de prei toe en laat nog even koken totdat de knolselderij redelijk zacht is en dus gemakkelijk te pureren met een staafmixer.
Indien gewenst schep je er vóór het pureren met een pollepel wat prei uit die je ná het pureren weer toevoegt voor een beetje een 'bite'.
Pureer de soep tot een gladde massa.
Voeg de stukjes prei weer toe, eventueel zout naar smaak en smullen maar.
2) Posteleinsoep 4 personen
(de beschrijving van onderstaand recept is precies zoals ik de soep heb gemaakt en wijkt enigszins af van het originele recept)
1 zakje winterpostelein
1 middelgrote zoete aardappel geschild en in blokjes gesneden
1 el boter (ik gebruik altijd ghee = geklaarde boter)
1/2-1 liter water (hoe meer water, hoe dunner de soep)
evt. 1/2 bakje tuinkers
1 staafmixer
De zoete aardappel en de postelein lichtjes stoven in de boter. (Een beetje postelein achterhouden, die voeg je aan het einde pas toe).
Heet water toevoegen en koken totdat de aardappelstukjes gemakkelijk doorgeprikt kunnen worden. Naar smaak zout en peper bijvoegen en volgens het recept kun je nu de tuinkers toevoegen. Heb ik zelf niet gedaan simpelweg omdat ik het niet in huis had.
Soep pureren tot een romige gladde massa, de achtergehouden postelein toevoegen en serveren.
Comment Section
5 reacties op “ Maaltijdsoep: Snel, simpel en slim”
Door Angelique op 18 maart 2013
Die soep ga ik uitproberen! Ziet er erg makkelijk uit. Bedankt Ginny.
Door Ginny op 30 maart 2013
Èn Angelique, heb je de soep al geprobeerd? Wat vond je ervan?
Door Inge op 6 april 2013
Enorme soep fan ben ik. Errug leuk dus deze recepten. De posteleinsoep is n aanrader, lekker zeg. Ik moest wel even zoeken naar de postelein;) Die andere moet ik nog proberen!
Door Paulien op 19 juni 2013
De preisoep is echt heel lekker!!! Daarnaast eenvoudig in elkaar te draaien.
Door Ginny op 19 juni 2013
Thanks Paulien, leuk dat je 'm gemaakt hebt!