In ons groentepakket zat deze week o.a. eikenbladsla, een komkommer en snijbonen. Die ingrediënten waren de start van een maaltijdsalade. Bij de supermarkt heb ik nog een mix gekocht om zelf falafelballetjes van te maken en verse koriander en verse munt. Thuis had ik nog zonnebloempitten die ik droog heb geroosterd (want daar gaan ze zo lekker van ruiken en smaken).
Ook eens proberen? Lees gauw verder ...
Wat heb je nodig voor de maaltijdsalade met falafelballetjes? (2 personen > 2 flinke borden vol!)
- krop eikenbladsla
- 1 komkommer
- ongeveer 300 gr snijbonen
- 2 handjes (zonnebloem)pitten
- mix voor falafel
- kokosolie om falafel in te bakken/frituren
- (appel)azijn
- e.v. olijfolie
- peper en zout
- verse kruiden (verse munt smaakte er erg lekker bij)
Hoe maak je de maaltijdsalade met falafelballetjes?
- Doe water in de waterkoker en zet aan.
- Snijd ondertussen de snijbonen in stukjes en doe in een pan
- Zodra het water kookt, giet je het over de snijbonen en zet op het vuur om te koken - ongeveer 10 minuten
- Maak de falafelballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking (= alleen water toevoegen en balletjes rollen)
- Verhit kokosolie in een pan en bak/frituur de balletjes rustig goudbruin
- Schil de komkommer met een kaasschaaf. Gooi de schil weg (of naar de kippen).
- Gebruik de kaasschaaf opnieuw om lange plakken te snijden van de komkommer
- Leg de plakken komkommer in een bakje met (appel)azijn en laat even rusten
- Deze optie is optioneel. je kunt dek omkommer ook gewoon in stukjes snijden en in de slakom doen, maar door de azijn wordt hij lekker friszuur.
- Rooster de (zonnebloem)pitten in een droge pan totdat ze lekker gaan geuren en licht verkleuren
- Was de eikenbladsla, sla droog en snijd of scheur in kleinere stukken en doe over in slakom.
- Hak de verse kruiden en doe erbij
- Doe de geroosterde pitten erbij
- Giet de snijbonen af en doe erbij
- Doe de komkommer erbij
- Sprenkel er olijfolie, zout, peper en nog wat azijn of citroen overheen en meng alles goed door elkaar
- Verdeel de salade over de borden
TIP : Zuren bevorderen de vertering van vetten. De falafelballetjes zijn gefrituurd in de kokosolie, dus het is goed om de rest van de (appel)azijn (of citroen) bij de salade te doen.
- Schep de balletjes uit de pan en leg ze op de borden.
- Persoonlijk vind ik het het lekkerst om de balletjes helemaal klein te snijden en door de salade te mengen in plaats van ze apart op te eten. Maar kies vooral wat je zelf lekker vindt.
TIP : falafelballetjes zelf maken zonder een pakje of zakje? Klik hier >>>
Comment Section
0 reacties op “ Maaltijdsalade met falafelballetjes”