Lassi is een traditionele yoghurtdrank die in de Indiase (en Ayurvedische) keuken wordt gedronken om de spijsvertering te bevorderen of als middel tegen maag- en darmklachten. Lassi drink je niet bij het eten maar bijvoorbeeld rond een uurtje of vier, in plaats van een kopje (Chai) thee.
Chai is een pittige Indiase kruidenthee die de spijsvertering op gang helpt. Geschikt om te drinken vóór of ná het eten, niet tijdens de maaltijd. Door het gebruik van scherpe kruiden heeft de thee een verwarmend effect in het lichaam. Heerlijk om te drinken op koude winterdagen, maar ook - en vooral - wanneer het spijsverteringsvuur een beetje laag is en wat extra warmte kan gebruiken.
Lassi Recept - t raditionele yoghurtdrank
Er bestaan veel Lassi recepten. Het basisrecept is heel simpel: yoghurt (1 deel) mengen met water (3 delen). Vervolgens ga je de lassi op smaak brengen met zoete of zoute smaakmakers:
* Zoete Lassi
Meng de yoghurt met water (ga uit van +/- 1 ltr). Voeg een mespunt groene kardamompoeder, wat palmsuiker (of honing of agave) en rozenwater toe, en mix het geheel in een blender tot een schuimig drankje.
Let op: gebruik rozenwater en geen rozensiroop of rozen essence! Rozenwater is te koop bij Indiase en Pakistaanse toko's. (Bv. van het merk TRS. Kost nog geen 1,50 Euro).
* Zoute Lassi
Meng de yoghurt met water (ga uit van +/- 1 ltr). Voeg eraan toe: 1-2 tl citroensap, pepermunt of chilipoeder naar smaak, 1/2 tot 1 tl komijnpoeder of saffraan, 1 tl zout. Mix het geheel in een blender tot een schuimig drankje.
* After Dinner Lassi
Meng de yoghurt met water (ga uit van +/- 1 ltr). Voeg toe: 1/2 tl gemberpoeder, 1/2 tl komijnpoeder, beetje zout en zwarte peper. Mix het geheel in een blender tot een schuimig drankje.
* Fruit Lassi
Meng de yoghurt met water (ga uit van +/- 1 ltr). Voeg toe: vers fruit en een 1/2 tl gemberpoeder. Zeer bekend is de Mango Lassi, maar ander fruit kan uiteraard ook. Mix het geheel in een blender tot een schuimig drankje.
* Kruiden Lassi
Meng de yoghurt met water (ga uit van +/- 1 ltr). Volg hetzelfde recept als de After Dinner Lassi met als extra ingrediënten 1 tl groene kardamompoeder en verse kruiden, bijvoorbeeld verse koriander of verse munt. Mix het geheel in een blender tot een schuimig drankje.
Chai - pittige Indiase kruidenthee
Er schijnt niet echt een vast recept te zijn voor de bereiding van Chai. Afhankelijk van bepaalde (spijsverterings)klachten kan men de kruiden aanpassen. Bepaalde ingrediënten komen altijd terug, namelijk:
- sterke zwarte thee (groene thee kan ook, maar het originele recept is met zwarte thee)
- zoetmiddel (bij voorkeur palmsuiker, stevia kan ook, honing niet want die mag niet verhit worden)
- melk (bij voorkeur van rauwe melk, dat is Ayurvedisch gezien zéér verantwoord ;-). Notenmelk of granenmelk kan ook voor een lactosevrije variant. Andere optie is kokosmelk)
- kruiden (meest gebruikte kruiden zijn: kaneel(pijpjes), kardamom(peulen, geplet in een vijzel), gember(vers), kruidnagel en peper.
- andere opties: venkel(zaad), anijs(zaad), garam masala(poeder)
Bij voorkeur gebruik je de zaden van de kruiden, maar het poeder kan ook als je de zaadjes niet in huis hebt.
Voor de bereiding doe je alle ingrediënten bij elkaar in een grote pan met water en laat je het geheel minimaal 10 minuten heel zachtjes koken. Vervolgens giet je het theemengsel over in een thermoskan. Gebruik een zeefje zodat de kruiden niet in de kan komen.
Deze thee moet je eigenlijk een paar keer maken om de - voor jou - beste en meest lekkere combinatie te bepalen.
Chai met kokosmelk
1 liter water
1 liter kokosmelk
2 eetlepels kokosolie
8 zakjes thee, zwarte thee of kruidenthee
6 kaneelstokjes
8 dunne plakjes verse gember
8 - 10 kruidnagels
2 kardemompeulen (optioneel)
1 tl vanille extract 2 tl kokosbloesemsuiker of gedroogde steviablaadjes
optioneel: 1 el kamillebloemen en 1 tl gedroogde venkelzaadjes
- Doe de losse kruiden en specerijen in een theezakje of stukje kaasdoek dat je dichtknoopt.
- Neem een ruime pan en doe hier alle ingrediënten in.
- Breng aan de kook en zet de pan daarna op je kleinste pitje en draai dit zo laag mogelijk.
- Laat de Chai 2 tot 2,5 uur heel zacht koken om zo de smaak van de specerijen zoveel mogelijk aan te nemen.
- Als de Chai klaar is, schenk je het door een zeef over in een schone pan.
- Serveer direct. (Koud ook erg lekker met wat ijsblokjes!)
Geraadpleegde bronnen: wikipedia (zoekterm Lassi) en Ayurveda Handboek voor een gezond en gelukkig leven, Happinez 2013, http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/09/chai-thee-lactosevrij.html )
Comment Section
0 reacties op “ Lassi en Chai: Smoothie en Thee uit India”