Page content

Is jouw weegschaal in balans?

gezond gewicht Wat antwoord jij als iemand vraagt hoe het met je gaat? We vragen het dagelijks aan elkaar. Het antwoord is meestal: “Ja prima, alles zijn gangetje”. Onbewust hebben we er al uitgefloept dat het prima gaat. Het is een automatisme. Mensen verwachten ook eigenlijk altijd “goed” te horen. Het is meer een begroeting geworden dan oprechte belangstelling. Mensen zouden gek opkijken wanneer je op die automatische vraag zou antwoorden: “Nou niet zo goed. Ik heb vannacht maar 3 uur geslapen, ik weet me geen raad met mijn baby en ben toe aan wat tijd voor mijzelf!”

Is jouw weegschaal in balans? Ik heb het nu niet over de digitale weegschaal. De weegschaal waar je op moet gaan staan. Daar kunnen ongetwijfeld nog wel wat kilo’s vanaf. Ik heb het nu over zo’n ouderwetse weegschaal. Zo'n weegschaal die ze vroeger bij de kruidenier hadden. Zo'n weegschaal waarvan het lastig is om hen in balans te krijgen.

Doen jullie mee met een oefening om te kijken of jouw weegschaal in balans is?

Maak twee kolommen op een kladblok. In de linker kolom schrijf je alle dingen op die je energie kosten. Energievreters! Denk hierbij aan de volgende vragen: Wat kost jou energie? Wat ervaar je als last op je schouders? Welke personen in je leven vreten energie van jou?

Aan de rechterkant van de weegschaal schrijf je alle dingen op die je energie geven. Energiegevers! Denk hierbij aan de volgende vragen: Wat geeft jou energie? Waar word je vrolijk van? Wat helpt jou te ontspannen? Waar laad jij jezelf mee op?

Een voorbeeld van een weegschaal:

ENERGIEVRETERS

ENERGIEGEVERS

  • Huishouden
  • Schoonmoeder
  • Vergaderen
  • Boodschappen doen
  • Zeurende kinderen
  • Werken

 

  • Sporten
  • Douchen
  • Lekker eten
  • Een leuke film kijken
  • Weg met vriendinnen
  • Werken

Probeer zo compleet mogelijk te zijn! Sommige zaken kunnen in beide kolommen staan. Je kinderen bijvoorbeeld. Die kunnen je energie geven maar ze kunnen ook energie vreten. Als je aan het koken bent en je kind stoort je, dan vreet dat energie. Als je aan het koken bent samen met je kind dan geeft dat wellicht energie.

Neem de tijd om de weegschaal zo volledig mogelijk in te vullen. Neem je kladblok een dagje mee op sleeptouw. Als je bijvoorbeeld in de file staat (energievreter) kun je dat direct noteren. Of als je een leuk gesprek hebt met een collega (energiegever).

Als de weegschaal af is kun je zien of je leven op dit moment in balans is. Als dat zo is, petje af! Het is een hele opgave om je weegschaal in balans te houden als moeder. Mocht je weegschaal doorslaan naar de verkeerde kant dan kun je daar op den duur last van krijgen. Of misschien heb je er al last van? Als je te lang doorloopt met een weegschaal die uit balans is kun je last krijgen van spanningsklachten. Je kunt je geestelijk en lichamelijk uitgeput voelen.

Het evenwicht herstellen!

De energiegevers zijn de oplossing! Als je maar genoeg energiegevers toevoegt aan je weegschaal dan kan het niet anders dan dat de balans door zal slaan naar de positieve kant.

Kijk je energievreters goed door. Welke energievreters kunnen de prullenbak in? Wat zijn onnodige energievreters? Zet daar een dikke streep doorheen. Er zullen altijd wat energievreters blijven staan. Je kunt nu eenmaal niet alleen maar energiegevers hebben in het leven. Als er geen energievreters zouden zijn is de weegschaal ook uit balans. Maar probeer er dus naar te streven om altijd meer GEVERS te hebben dan NEMERS!

Ik ben benieuwd hoe jouw weegschaal eruit ziet! Laat je het ons weten?

(Bron: Perfecte moeders bestaan niet, Diana Koster)

Comment Section

0 reacties op “ Is jouw weegschaal in balans?

Plaats een reactie


*