Spierpijn is meestal de tweede dag op z'n ergst. Heb je er veel langer last van, bijvoorbeeld 2 weken, dan is het duidelijk geen spierpijn meer. Sterker nog, dan is het een klacht die niet 'vanzelf' zal overgaan dus tijd om een specialist zoals een chiropractor of een manueel therapeut te raadplegen.
Het lichaam is gemaakt om te bewegen, en alles wat beweegt gaat op den duur mankementen vertonen. Dat is volkomen logisch. Wordt dus niet 'boos' op je knie, nek, rug of schouder wanneer je er voor de zoveelste keer 'last' van hebt, maar onderneem actie. Breng je lichaam als het ware naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Als je dat niet (tijdig) doet, wordt de klacht alleen maar erger of zelfs chronisch.
De houtjes en de touwtjes
Tijdens mijn personal training- en bootcampsessies vertel ik vaak het verhaal van "de houtjes en de touwtjes" om te verduidelijken dat bepaalde klachten niet overgaan met rust, medicijnen of massages, maar waarbij het noodzakelijk is dat er iets gemanipuleerd of gecorrigeerd wordt door een professional.
Het verhaal gaat als volgt: De houtjes kun je zien als de botten / gewrichten / het skelet. De touwtjes zijn de spieren. Het kan gebeuren dat één of meerdere houtjes scheef gaan staan bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerde houding (stoel, bed, staand etc.), overgewicht, overbelasting, te weinig beweging, een val, of zelfs van stress. Zodra de houtjes uit balans raken treedt er als het ware een bewegingsstoornis op. Het lichaam is gelukkig heel slim, dus daar waar de houtjes uit evenwicht zijn, gaan de touwtjes proberen de boel bij elkaar te houden. Dit heeft echter tot gevolg dat de touwtjes (lees: de spieren) maar ook andere omliggende structuren overbelast raken. Deze overbelasting zorgt er op haar beurt voor dat de pijnzenuwen overprikkeld raken en dat zorgt weer voor pijnklachten. Pijnklachten kunnen trouwens zeer uiteenlopend zijn van zeurende pijn, stekende pijn, uitstralende pijn etc. Soms is het zelfs zo dat de plek waar men de pijn ervaart niet dezelfde is waar de oorzaak van het probleem ligt.
Een massage waarvan je spieren even lekker kunnen ontspannen brengt in zo'n geval slechts tijdelijk verlichting. De houtjes staan namelijk nog steeds niet in de juiste positie, dus de touwtjes zullen daar automatisch op reageren. Hetzelfde geldt voor remedies als spierontspannende medicijnen of rust: het brengt tijdelijk verlichting, maar de oorzaak van het probleem is niet weg, dus de touwtjes zullen gauw hun 'taak' het lichaam in balans te houden opnieuw oppakken.
Wat nu?
De houtjes gaan (meestal) niet vanzelf recht staan. Het lichaam zal (letterlijk) een handje geholpen moeten worden door bijvoorbeeld een chiropractor of een manueel therapeut die het houtje weer terugbrengt op zijn plek zodat de touwtjes eromheen niet meer zo strak gespannen hoeven te staan.
Wanneer is het tijd om naar een specialist te gaan?
* Hoe eerder je gaat, des te beter. Te lang blijven rondlopen met klachten kan het genezingsproces vertragen en dit betekent automatisch dat de behandeling langer duurt (en duurder wordt). De houtjes kunnen steeds verder uit balans raken, en de touwtjes moeten harder trekken om de boel bij elkaar te houden.
* Alles wat beweegt heeft onderhoud nodig. De meeste mensen gaan pas naar een dokter als er klachten zijn. Dat begrijp ik. Maar problemen in het bewegingsapparaat bouwen meestal geleidelijk op. Op een bepaald moment kan het lichaam de druk niet meer aan en dan pas ontstaan er klachten of 'schiet het erin', zoals ik regelmatig hoor.
Ik vind het belangrijk dat we lief zijn voor ons lichaam, dus gun het regelmatig een dagje rust, een massage of misschien zelfs een preventieve behandeling bij een chiropractor?
Als gevolg van lage rugklachten ben ik zelf 6 jaar geleden bij een chiropractor terechtgekomen en zelfs nu, lange tijd ná de behandeling, ga ik 2 tot 3 keer per jaar voor een preventieve behandeling. Ook gun ik mezelf regelmatig een massage. Omdat ik aanvullend verzekerd ben, wordt een aantal behandelingen vergoed. Dus dat is mooi meegenomen 😉
Bij welke klachten?
* Neem alle klachten serieus
Het lichaam kan ons veel verschillende pijnsignalen geven en het is belangrijk ernaar te luisteren. Pijn is een manier van het lichaam om met ons te communiceren. Naast het feit dat er serieus gekeken moet worden naar de klacht zelf, is het ook van belang stil te staan bij de vraag wat de oorzaak van de klacht zou kunnen zijn. Beweeg je té veel of juist té weinig? Heb je wel een goede houding? Heb je het de laatste tijd té druk gehad? Slaap je wel goed? En dan kun je je afvragen: 1) is je matras wellicht aan vervanging toe? 2) heb je slaapgebrek? Heel belangrkijk om te weten, want als je lichaam 's nachts onvoldoende tot rust kan komen, dan kan het de dagelijkse belasting minder goed aan en zo sluipt er langzamerhand een 'disbalans' in je lijf.
Eet je wel gezond? Als je je lichaam niet goed voedt, maar wel veel van haar vraagt, dan kan dat op den duur z'n tol gaan eisen.
* Een klacht waarvan je het niet verwacht
- De nek: Sommige klachten die we ervaren, zoals bijvoorbeeld een tennisarm, golfersarm, carpaal tunnelsyndroom, tintelingen in de vingers, duizeligheid, hoofdpijn, verminderd zicht, RSI etc., vinden hun oorsprong in de nek. Vanuit de nek lopen er allemaal zenuwen naar de arm, dus als er in de nek (nekwervels = houtjes) een bewegingsstoornis is opgetreden, dan raken de touwtjes en andere zenuwen overbelast en overprikkeld en dit kan helemaal uitstralen naar je vingers of je hoofd.
- De knie: klachten aan de knie kunnen het gevolg zijn van een bewegingsstoornis in de enkels of in het heup- of bekkengewricht. In zo'n geval is het raadzaam de behandeling niet enkel te richten op het verminderen van de pijn in en rondom de knie, maar ook op het elimineren van de oorzaak van het probleem.
- Bovenrug of hartklachten? Sommige hartklachten lijken op klachten die horen bij pijn in de bovenrug zoals pijn op de borst, verkramping in de borst- en bovenrugspieren, pijn bij hoesten, niezen en diep ademhalen. Wanneer uit onderzoek blijkt dat het hart kerngezond is, maar de klachten houden aan, dan is het wellicht een optie eens te denken aan een bewegingsstoornis in de bovenrug?
Zo'n stoornis kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding, veel boven je macht werken (dus met je armen boven je hoofd werken), teveel eenzijdig gebruik van de armen, of een verkeerde beweging.
Wat ik hoop te bereiken met dit blog is dat we allemaal wat meer aandacht gaan besteden aan (de signalen van) ons lieve lichaam; minder lang blijven rondlopen met aanhoudende klachten; en minder snel grijpen naar een pijnstiller of ander medicijn, maar de werkelijke oorzaak van het probleem aanpakken zodat we voorgoed verlost zijn van pijn!
Heb ik jou met dit blog weten te motiveren? Ik lees graag je reactie onderdaan dit blog.
(Geraadpleegde bron: http://www.chiropractie-stegeman.nl)
Comment Section
2 reacties op “ Zijn het je spieren of je gewrichten?”
Door Fina Dijk op 18 september 2015
Het is voor mij heel duidelijk.
Hartelijk dank voor deze toelichting
Door Ginny op 21 september 2015
GRaag gedaan, Fina!