Paleo proof spaghetti is volledig gluten- en granenvrij en maak je van courgetteslierten. Het heeft zelfs al de naam 'courgetti ' gekregen. Courgetti maken is nog makkelijker dan pasta koken en net zoals met echte spaghetti (of een andere pastasoort) zijn de mogelijkheden eindeloos. Varieer en experimenteer dus naar wens.
De volgende keer maken we rijst van bloemkool. Ook zo lekker (én makkelijk, én gezond, én slank).
Hoe maak je spaghetti (pasta) van courgette?
Benodigdheden:
- Voor 2 personen heb je 1 tot 2 courgettes nodig (afhankelijk van de grootte van de courgettes)
- Een dunschiller, kaasschaaf of een spirelli (spiraalsnijder).
Werkwijze:
- Het enige wat je hoeft te doen is dunne slierten van de courgette af schillen.
- Gebruik je een kaasschaaf, dan worden de slierten iets dikker, zoals bij tagliatelle
- Gebruik je een spirelli, dan lijken de slierten net spaghetti.
- Het kan zelfs met een mes, en je kunt de sliertje ook kleiner snijden, zoals penne.
Courgetti rauw, koken of bakken?
- RAUW: Courgette is een zeer licht verteerbare groente die heel snel gaar is, maar ook prima rauw gegeten kan worden. Was de courgette en schaaf met behulp van een spiraalsnijder of kaasschaaf dunne slierten. Rauw blijven de slierten lekker knapperig. Prima geschikt dus als koude pastasalade. Maar je kunt ook de rauwe courgetti over de borden verdelen en er de pastasaus overheen scheppen.
-
GEBAKKEN: Je kunt de courgetti heel kort (2-3 minuutjes) in olie bakken, lekker met (veel) knoflook. In een andere pan maak je de pastasaus met lekker veel groenten en een beetje vlees, vis of een vegavariant.
Natuurlijk kun je ook eerst de hele pastasaus maken en als laatste de courgetti toevoegen. Omdat courgette zo snel gaar is, is het beter om hem als laatste toe te voegen zodat ie nog een beetje knapperig blijft. - KOKEN: Kook de courgetti heel kort (2 minuutjes) in pan met kokend water. Voeg later bij de pastasaus.
Recept voor zelfgemaakte tomatensaus
Benodigdheden:
- 500 gr tomaten
- 3-6 teentjes knoflook (niet te zuinig, knoflook is gezond)
- 1 ui
- (1 theelepel, of meer) gedroogde oregano / italiaanse kruiden zijn ook erg lekker hierbij!
- (1 eetlepel, of meer) verse basilicum
- (1 mespunt, of meer) cayennepeper
- zeezout naar smaak
- olijfolie
Werkwijze:
- Ui fijn snijden en fruiten in olie op een laag vuur totdat ze glazig is.
- Knoflook fijn hakken, toevoegen en even meefruiten.
- Tomaten klein snijden en toevoegen.
- Gedroogde kruiden en zout toevoegen
- Aan de kook brengen en ongeveer 25 minuutjes laten sudderen op zacht vuur.
- Vlak voor het opdienen de verse basilicum (en/of andere verse kruiden) toevoegen.
Verdeel de (rauwe) courgetti over de borden en giet er de pastasaus overheen voor een gezonde en smakelijke maaltijd!
Voor meer variaties kun je een kijkje nemen op onderstaande sites. Kopieer daarvoor de link in je browserbalk.
Comment Section
0 reacties op “ Glutenvrije Spaghetti van Courgette”