Deze pizza is glutenvrij want de bodem is van courgette. De pizza is ook koolhydraatarm en vegetarisch. Mocht je nu denken dat ie dan vast niet lekker is, dan zou ik zeggen: probeer ‘m eens en ontdek het zelf!
(En als het je goed bevallen is, probeer dan ook eens de spaghetti van courgette, oftewel courgetti)
Hoe maak je glutenvrije courgettepizza? (2 stuks)
Bij dit soort gerechten durf ik nooit zo goed af te wijken van het originele recept omdat ik bang ben dat ik dan de bodem verpest. Waar ik wel van afwijk zijn bvb de hoeveelheden groenten, of – in dit geval – de kruiden (bij de tomatensaus). Daar gebruikte ik meer basilicum dan aangegeven, maar in het onderstaande recept heb ik de originele hoeveelheden gezet.
Voor de pizzabodems:
- 2 courgettes, fijngeraspt
- 6 eetl geraspte parmezaanse kaas
- 1 bolletje mozarella geraspt
- 100 gr amandelmeel
- 1 theel oregano
- Snufje cayennepeper, zout, knoflookpoeder
- 1 ei
Voor de tomatensaus:
- 1 eetl kokosolie
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes, uitgelekt
- 2 Blaadjes verse basilicum, grof gescheurd
- Zout en peper
Voor de topping:
- 1 bolletje mozarella in plakken gesneden
- 1 rode ui in halve ringen
- Handvol rucola (ik gebruikte meer), grof gesneden of gescheurd.
Bereidingswijze van courgettepizza:
Het lijkt heel wat, maar het is echt niet moeilijk. Hoe vaker je het oefent, hoe handiger je erin wordt. Probeer ook eens andere toppings. De sky is de limit.
• Breng een pan met een bodempje water aan de kook (of gebruik de waterkoker), en laat hierin de geraspte courgette kort pruttelen (3 min).
• Leg een schone theedoek in een zeef en schep de courgette erin. Laat uitlekken en afkoelen en knijp er dan zoveel mogelijk vocht uit.
• Verhit kokosolie in een steelpan en fruit hierin de knoflook.
• Roer de tomatenblokjes erdoor en bak eventjes mee.
• Doe als laatste de basilicum, zout en peper erbij, roer even door, zet het vuur uit en zet het pannetje even opzij. Je tomatensaus is nu in principe klaar, maar je kunt even proeven en eventueel wat italiaanse kruiden toevoegen.
• Verarm de oven voor op 200 graden.
• Kneed nu de rest van de ingrediënten voor de pizzabodem door de courgettepulp zoodat je een ‘deeg’ krijgt.
• Verdeel in 2 stukken.
• Doe bakpapier op een bakplaat en leg daarop de 2 stukken en maak er pizzabodems van.
• Bak deze bodems nu in ongeveer 10 minuten goudgeel in de oven.
• Haal ze uit de oven en verdeel de tomatensaus over de bodems.
• Beleg met de plakken mozarella en rode ui en doe nogmaals 5 minuten in de oven (mozarella moet smelten)
• Haal uit de oven en garneer met rucola.
Probeer ook eens deze (spelt)pizza met venkel, wortel en hüttenkäse
Comment Section
0 reacties op “ Courgettepizza met tomaat, mozarella en rucola”