Artisjok is eigenlijk een bloem in knop. In landen rond de Middellandse zee wordt het veel gegeten. In Nederland eten we het weinig, en zeker de blaadjes eten we vrijwel nooit. Met dit leuke én erg lekkere borrelhapje komt daar hopelijk verandering in.
Wist je dat artisjokken de lever helpen ontgiften, galstenen helpen verhinderen, het bloed helpen reinigen, de cholesterolspiegel helpen dalen, en een positieve invloed hebben op de vetstofwisseling? De oude Egyptenaren wisten dit wel en daar stond de artisjok toen al bekend als voedings- en dieetplant.
Borrelhapjes met artisjokblaadjes (recept 1) (voor 2 personen)
- 1 artisjok
- 1 bolletje zachte geitenkaas
- olijfolie
- vers gemalen peper
- 2 handjes verse basilicumblaadjes
Bereidingswijze:
- artisjok gaar koken
- de blaadjes er voorzichtig af trekken en schikken op een platte schaal
- maak een dip van de geitenkaas, een scheutjes water, wat olijfolie, peper en een handje fijngesneden basilicumblaadjes
- doe de dip in een kommetje en zet het op de schaal met artisjokblaadjes.
- blaadjes met de vlezige onderkant in de saus dippen en tussen de tanden uitzuigen
Borrelhapje met artisjokhart (recept 2) (voor 2 personen)
- handje ontpitte olijven
- 1/2 teentje knoflook
- scheutje olijolie
- citroensap
- (spelt)crackers of geroosterd (spelt)brood in driehoekjes
Bereidingswijze:
- Snij het hooi van het artisjokhart en pureer het met een handje ontpitte olijven, een (half) teentje knoflook, een scheutje olijfolie en wat citroensap tot een smeuïge dip.
- Doe de dip in een kommetje en zet op een platte schaal met daarop geroosterde driehoekjes brood of crackers.
Comment Section
0 reacties op “ Borrelhapjes met artisjok”