Page content

Klassieke Asperges met ei en beenham

klassieke-asperges-met-ei-en-beenham

Een recept met asperge want het is weer aspergetijd, héérlijk!
Aan 'Het Witte Goud', of de 'Koningin der Groente', zoals de asperge ook wel wordt genoemd, worden van oudsher geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. In ieder geval bezitten asperges het aminozuur asparagine, waardoor ze bloedreinigend en diuretisch (vochtafdrijvend) zijn. Asparagine heeft een positief effect op reuma, jicht en leverstoornissen.

Het is ook het asparaginezuur dat zorgt voor de aparte urinegeur die vrijkomt na het eten van asperges. Dit zuur wordt in het lichaam omgezet in bepaalde zwavelhoudende verbindingen. Waarom sommige mensen wel last hebben van die sterke urinegeur na het eten van asperges en anderen niet, is nog onduidelijk. Het schijnt overigens ook zo te zijn dat niet iedereen die geur kan waarnemen.

Klassieke asperges met beenham - Asperge Flamande
(4 personen)

  • 2-2,5 ltr water
  • 100-150 gr boter (of ghee)
  • 1 foelie
  • zout
  • 4-8 asperges per persoon (afhankelijk van dikte)
  • 8 eieren (2 per persoon)
  • 1 bosje verse peterselie
  • 4 plakken beenham à 100 gr per stuk (deze laat ik - als vegetariër - uiteraard achterwege)

Hoe maak je dit klassieke aspergegerecht?

  • Breng een pan met water, foelie, zout en een klontje boter aan de kook.
  • Schil ondertussen de asperges
  • Zodra het water kookt, voeg de asperges toe en kook ze ongeveer 3 minuten
  • Zet het vuur uit en laat de asperges in het vocht nagaren
  • Zet de eieren op in een pan met koud water en kook ze in 8 minuten hard
  • Laat de eieren schrikken, pel ze en prak ze fijn (niet laten afkoelen)
  • Pluk en hak de peterselie en meng door de eieren
  • Verwarm de plakken ham ongeveer 10 minuten in het aspergevocht
  • Smelt de rest van de boter in een kleine pan en schep - als de boter gesmolten is - de witte laag weg met een spatel zodat je alleen de goudgele geklaarde boter overhoudt.  Als je ghee gebruikt (dit is geklaarde boter) dan krijg je geen wit schuimlaagje, dus dan sla je deze stap over.
  • Haal de asperges uit het vocht, laat ze evt uitlekken op keukenpapier en verdeel over de borden.
  • Verdeel het ei-peterselie mengsel over het uiteinde van de asperges.
  • Leg de ham in het midden van de asperges
  • Schep tot slot de geklaarde boter over de kopjes van de asperges.
Hoe weet je of de asperges gaar zijn gekookt?
(Bronnen: http://www.gezondheidsnet.nl/blaasontsteking/urine-wat-zegt-de-geur, http://www.24kitchen.nl/recepten/asperge-flamande-klassieke-asperges-met-beenham)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Klassieke Asperges met ei en beenham

Plaats een reactie


*