Heerlijk, het is weer mooi weer dus echt tijd om lekker buiten te eten. Wat is er nou leuker dan de barbecue aan te steken? Een aantal tips om te zorgen dat BBQ-en verantwoord blijft.
-
Kies eens voor vis
Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Eventueel bestrooien met verse kruiden, een klein beetje olijfolie en een beetje bouillon.
-
Mager vlees
Toch liever vlees? Kies dan in ieder geval voor magere vleessoorten: varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Als je het vlees van te voren marineert, hoef je er ook geen saus bij te eten. Ook door grote lappen vlees in kleinere stukken te snijden, zul je er ongemerkt minder van eten.
-
Groenten op de barbecue
Gegrilde groenten zijn erg lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een stok te rijgen, maak je een kleurrijke spies. Lekker om er bijvoorbeeld rozemarijn overheen te doen. Ook aubergine, mais en courgette doen het goed op de grill.
Fruit kan prima dienen als afsluiter van de barbeque in plaats van ijs. Denk eens aan plakken ananas of nectarine die je op de grill legt. Een banaan kun je in gewoon in de schil zacht laten worden totdat de buitenkant helemaal zwart is geworden.
-
Salades
Kant-en-klare (huzaren)salades bevatten aardig wat mayonaise, vetten en suikers. Probeer als alternatief eens worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes. Met een dipsausje op basis van yoghurt maak je het een stuk meer verantwoord.
-
Zuinig met alcohol
Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond. Beperk de alcoholinname en wissel af met water. Zo bespaar je die extra calorieën weer.
-
Extra’s overslaan
Veel extraatjes die bij een barbecue op tafel staan zijn dikmakers. Stokbrood met kruidenboter, frietjes, gebakken aardappelen.. Het is heerlijk, maar ongemerkt tikken de calorieën wel aan. Juist door deze extraatjes over te slaan, kun je barbecueën zonder schuldgevoel.
Ik wens je een heerlijke zomer toe!
Comment Section
0 reacties op “ 6 eenvoudige tips voor een Gezonde barbeque”