Page content

Zelf chocolaatjes maken met superfoods

Met December Feestmaand in het verschiet wil ik de komende tijd wat aandacht besteden aan het zelf maken van allerlei lekkers. Nu heb je ruim de tijd om vast te oefenen met wat recepten zodat je in december iedereen versteld kan doen staan van jouw heerlijke - en bovendien gezonde - creaties. Vandaag voor alle chocoholics onder ons:  Opgelet: Dit recept is werkelijk FABELTASTISCH!

En omdat het gemaakt is van enkel en alleen superfoods, durf ik zelfs te beweren dat het nog gezond is ook! En ongelooflijk simpel: 5 minuten voorbereiden en dan 2 uur laten staan in de koelkast (ja, da's het enige nadeel, dat je zó lang moet wachten voordat je ervan mag proeven)

Benodigdheden om Chocola te maken van Superfoods

- 5-6 el kokosolie (extra virgin)
- 5 el rauwe cacaopoeder
- 4 el zoetmaker: honing / ahornsiroop / agavesiroop / lucumapoeder / kokosbloesemnectar / stevia
- snufje zout

Werkwijze

- Doe een laagje warm water in een pan en plaats daarin een kleine kom met de kokosolie
- Zodra de kokosolie gesmolten is de cacaopoeder, snufje zout en zoetmaker toevoegen
- Goed roeren
- Schep het mengsel in leuke ijsblokvormpjes en laat het 2 uur staan in de koelkast

Dit is een basisrecept voor het maken van je eigen chocolade. Je zou evt ook nog nootjes, gedroogd fruit en/of bepaalde specerijen kunnen toevoegen zoals cayennepeper of kaneel. Wees creatief en varieer naar hartelust!

(Bron: superfoodme.nl)

Superfoods

De meeste superfoods zijn te koop in Natuurvoedingswinkels, maar tegenwoordig vind je ook veel producten, zoals alle bovengenomede ingrediënten, bij De Tuinen of online (bv. via de site waar ik dit recept gevonden heb).

* De kokosnoot

Het voedsel waar je het langste op kunt overleven als er verder helemaal niks voorhanden is, is de kokosnoot. Hij zit vol met vezels, eiwitten en vetten. Het vruchtwater zit vol met magnesium en kalium en is bijna zo puur als drinkwater. De kokosolie wordt gewonnen uit het witte vruchtvlees en bestaat voornamelijk uit vet. Wees niet bang voor het woord 'vet', want van kokosvet kom je niet aan, integendeel. Het lichaam gebruikt deze vetzuren als energie in plaats van ze op te slaan als vetreserve rond je heupen.
Voorts bevat kokosvet laurinezuur en dat heeft sterke anti-schimmel en antibacteriële eigenschappen. In feite zijn de vetzuren in een kokosnoot een natuurlijk antibioticum.
Nóg een voordeel van kokosolie is dat het ideaal is om te gebruiken als frituurvet omdat het niet 'oxideert' waardoor de vetzuurbalans intakt blijft en er geen schadelijke vrije radicalen of transvetten ontstaan. Tot slot verbetert kokosvet de opname van belangrijke mineralen als calcium, magnesium en aminozuren (vooral bij kinderen verbetert het de opname).

(Bron: roosgoesgreen.nl)

* Rauwe cacao

Vind jij het ook zo fijn dat rauwe cacao een superfood is? Zo kun je zonder schuldgevoel chocolade eten. Héérlijk toch?
Rauwe cacao staat bol van de antioxidanten (dat zijn de stofjes die 'vechten' tegen de schadelijke vrije radicalen in je lichaam). Ook bevat rauwe cacao veel mineralen waaronder magnesium, ijzer, chroom (stabiliseert de bloedsuikerspiegel), mangaan, zink en koper. Vitamine C is veelvuldig aanwezig en ook omega-6 vetzuren en de onvervalste en enige echte geluksstofjes triptofaan, serotonine, anandamine en fenyletylamine. Dit laatste stofje wordt ook door je lichaam zelf aangemaakt wanneer je verliefd bent. Om blij van te worden dus!

* Rauwe honing

Wist je dat biologische, rauwe (dus koud geslingerde) honing ook een superfood genoemd mag worden? In de Ayurveda worden er behoorlijk wat genezende krachten aan toegekend, bijna teveel om op te noemen. Toch noem ik er een paar en voor meer informatie verwijs ik je naar de website superfood.nl waar je ook rauwe honing kunt kopen.

Rauwe honing is gemakkelijk door ons lichaam op te nemen en te verteren. Het bestaat voor 30% uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), met name de B-vitaminen, eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren, hormonen, fyto-nutriënten, koolhydraten, enzymen en probiotica. Rauwe honing levert hiermee een flinke bijdrage aan het onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem, en onze fysieke conditie.
Honing helpt tegen bloedarmoede, heeft een verwarmend en verzachtend effect op de luchtwegen, helpt tegen hyperactiviteit, ontgift het lichaam, helpt tegen diarree, spastische darm en andere spijsverteringsproblematiek, maagzweren, infecties, tuberculose, tandbederf, migraine, slapeloosheid. Het werkt als subtiel laxeermiddel, tegen allerlei soorten allergieën en tegen zwaarlijviheid omdat het de eetlust afremt op een natuurlijke manier. Het heeft een antibiotische, antiparasitaire en antibacteriële werking. Honing kan ook perfect uitwendig gebruikt worden bv door het op de huid aan te brengen in geval van huidinfecties, schaafwonden, tepelkloven, winterhanden en -voeten etc.

(Bron: superfood.nl)

Zo zie je maar hoe goed Moeder Natuur voor ons zorgt: Alles wat we nodig hebben om gezond te blijven of onszelf te genezen is in de natuur te vinden, en het is nog lekker ook. Wie heeft er nog witte suiker en nepchocola nodig als we kokosolie, rauwe cacao en rauwe honing hebben?

Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je wat je van de chocolaatjes vond.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Zelf chocolaatjes maken met superfoods

Plaats een reactie


*