Page content

Tips voor een goede nachtrust

Door Gastblogger Wendy

Een goede nachtrust is onontbeerlijk. Sterker nog, het is misschien wel één van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven. In deze hectische wereld zijn er echter veel factoren die ervoor zorgen dat we niet zo goed (in)slapen. Hoeveel slaap men precies nodig heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. Belangrijker dan de kwantiteit slaap is de kwaliteit van de slaap. Daarom vind je hieronder enkele zeer praktische en direct toepasbare tips om uitgeruster en fitter wakker te worden.

Een kleine wijziging kan al wonderen doen. Lees zelf welke tip voor jou het meest bruikbaar is.

1) Maak het donker.

Melatonine is het hormoon dat je dag- en nachtritme regelt. Als het donker wordt, komt er melatonine vrij in je lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie en word je wakker. Blauw licht van bijvoorbeeld tv, computer en telefoon zorgt er voor dat je melatonine aanmaak niet op gang komt. Probeer daarom 2 uur voor het slapen gaan geen tv meer te kijken, en zet computer en telefoon uit.

Om je melatonine te boosten is het wenselijk dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Ga dus vaker naar buiten, en zorg voor een lichte werkplek.

Heel belangrijk: een donkere slaapkamer. Met gordijnen die weinig tot geen licht doorlaten.

 2) Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme .

Probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan.

 3) Drink geen alcohol voor het slapen gaan.

Van alcohol mag je dan wel goed kunnen inslapen, maar halverwege de nacht, als de alcohol uit je lichaam is verdwenen, zul je onrustiger gaan slapen.
Als je toch wilt drinken, kun je dit beter doen om 18.00 in plaats van om 23.00 ‘s avonds vlak voor het slapen gaan. En dan liefst 1 of 2 glaasjes, niet meer.

 4) Drink geen cafeïne voor het slapen gaan.

Cafeïne werkt nog heel lang door, zorg dat je na 12.00 geen cafeïne meer neemt. Beperk het tot 1 à 2 kopjes ‘s morgens.

 5) Geen grote maaltijden.

Probeer op z’n minst 2 uur voor het slapen gaan geen grote maaltijd te eten. Als je maag vol zit en je lichaam bezig is de maaltijd te verteren is het moeilijk om in slaap te vallen.
Je hoeft daarentegen ook weer niet op een lege maag naar bed gaat. Een lichte maaltijd zo’n 1,5 tot 2 uur voor het slapen gaan is prima.

 6) Sport dagelijks

Je slaapt beter als je regelmatig fysiek actief bent. Het levert al voordelen op als je elke dag 20-30 minuten beweegt. Sommige mensen sporten liever ‘s morgens of ‘s middags in plaats van laat in de avond omdat ze dan slecht in slaap vallen. Maa ook al heeft het je voorkeur om overdag te sporten probeer toch 's avonds eens ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga of licht stretchen, want dit kan je slaap bevorderen.

7) Zorg voor een koele, geventileerde slaapkamer.

De temperatuur van de slaapkamer heeft effect op je slaap. Als het te koud of te warm is, kan de kwaliteit van je slaap minder zijn. De ideale temperatuur van een slaapkamer is tussen de 12 en 17 graden.

8) Enkele ontspanningsrituelen voor het slapen gaan:

*    Lees een boek bij gedimd licht

*    Neem een warm bad

*    Ontspan met je favoriete hobby

*    Maak eenvoudige voorbereidingen voor de volgende dag

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Tips voor een goede nachtrust

Plaats een reactie


*