Page content

Taal van het lichaam: Ademhaling (Deel 7)

Deel 7:   Ademhaling

OEFENING: 

Ga rustig op een stoel zitten en blijf ademen zoals je deed, tel 1 minuut hoe vaak je een cyclus hebt in- en uitgeademd.

VRAAG: Wat hebben een boeddhistische monnik, een sporter en een gezonde mens met elkaar gemeen?

Meer energie door rustiger ademen

Op deze vraag zijn vele antwoorden op te geven. Ik denk  dat ze onder andere een normale bloeddruk zullen hebben, een harmonische bloedsuikerspiegel, een gezonde psychische belastbaarheid, enzovoorts.

Vandaag gaan we echter kijken naar de ademhaling: een boeddhistische monnik, een sporter en een gezonde mens hebben overeen dat ze in rust, niet te snel ademen.

Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot wel meer dan twintig keer per minuut. Dan ben je dus eigenlijk topsport aan het doen, terwijl je op je stoel zit. ademhaling

Je snapt dat het lichaam daar behoorlijk van in de war kan raken: het lichaam krijgt voortdurend de boodschap dat er een tijger voor zijn neus staat, maar het blijft toch stilstaan. Zo veelvuldig ademen is dus niet alleen zinloos maar ook enorm energievretend.

Je kunt extra energie krijgen door simpelweg rustiger te ademen.

Hoe raakt de ademhaling uit balans?

Een ontregelde ademhaling is ook de (mede)oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, depressie, obstipatie en angststoornissen. Een gezonde ademfrequentie is dus altijd de basis voor een goede gezondheid.

Hoe kan je ademfrequentie nu uit balans zijn geraakt? Te weinig lichaamsbeweging en teveel stress in combinatie met veel koffie is een winnende combinatie.

Stress, roken, drugs en overgewicht zijn enkele factoren die een sterk verhoogd aantal adembeurten kunnen veroorzaken. Bepaalde medicijnen kunnen de ademfrequentie ook verhogen OF juist sterk verlagen.

Door middel van ademhalingstraining kun je dus je ademfrequentie reguleren en invloed uitoefenen op je fysiek en emotioneel welbevinden. En als je dan toch bezig bent, probeer dan zo te ademen dat aan het einde van je inademing je buik iets uitbolt: buikademhaling dus. Hoe oppervlakkiger je ademt, ook wel de borstademhaling genoemd, hoe sneller je ademfrequentie, hoe meer stress voor je lichaam.

EXTRA OPDRACHT SUIKERCHALLENGE

Moet je deze oefeningen dan de hele dag door doen? Nee hoor (maar het mag wel!)

  • 1x overdag 5 - 10 minuten
  • 1x voor het slapen gaan 10 minuten  (mag in bed)

DE OEFENING:

Ga rechtop zitten met de voeten op de grond, of ga comfortabel liggen

  • Adem rustig in door de neus
  • En adem langer uit door de lucht tussen de lippen door te blazen.
  • Herhaal…

Zoek je verder natuurgeneeskundige inspiratie om je lichaam te reinigen en in nog beter conditie te brengen, download dan nu gratis het E-book: REINIGINGS RITUELEN

Mijn naam is Monique Berends en ik werk nu ruim 20 jaar als natuurgeneeskundige. Voeding, lifestyle, kruiden, iriscopie, darm reiniging en darmflora onderzoek hebben mijn grote interesse. Het blijft elke dag weer bijzonder, mensen te mogen begeleiden hun balans terug te vinden, met hun emoties, valkuilen, fysieke ongemakken en teleurstellingen weer bouwen aan heling, balans en levensdoelen. Het is mijn overtuiging dat er voor iedereen in elke situatie optimalisering mogelijk is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik werk met zorg & liefde en hoop mensen te motiveren hun eigen lichaam beter te verstaan en dichter bij zichzelf te komen.www.noa-natuurgeneeskunde.nl + www.bodyandminddetox.nl

Comment Section

0 reacties op “ Taal van het lichaam: Ademhaling (Deel 7)

Plaats een reactie


*