Page content

Richard & Ginny op reis (13)

Onderweg naar onze vierde Workaway maken we een heuse bosbrand mee van redelijk dichtbij. Ongelooflijk overweldigend en voor ons toch ook wel beangstigend. Je leest erover in de krant en hoort erover op tv. Het is altijd een ver van mijn bed show. Tot nu. Het heeft hier in Zuid Frankrijk al 3 maanden niet geregend (droogte). In alle voorgaande etappe-updates schreef ik al over de zinderende hitte. Daar komt die Tramontana wind nog bij (zuurstof) en je hebt alle ingrediënten voor vuur.

Etappe 39: Bizanet - Tuchan (48km)

Een prachtige route door de voorlopers van de Pyreneeën. De Ardèche vonden we al super, maar dit is ronduit spectaculair! Vooral omdat we alles fietsend doen. De bergen zijn zó hoog om ons heen. Wanneer je na een lange poos stijgen ineens een route bocht om komt wordt je getrakteerd op een fabuleus uitzicht. En daar ben je dan helemaal zelf gekomen, op eigen kracht. Waauw!

In het dorpje Durban dronken we koffie en deden we boodschappen. In een dorpje verderop kwamen we een schattig restaurantje tegen en daar besloten we lekker te gaan eten (ik heb een dagboek bij me waar ik ooit 50,- in heb gedaan. Dat was ik vergeten, en vandaag kwam ik het briefje weer tegen. Van dat geld 'trakteerde' ik Richard en mezelf op een etentje (kostte uiteindelijk slechts 36,- voor 3 gangen menu du jour inclusief koffie en karafje wijn). Ook omdat onze vierde Workaway enorm Back to Basic is en vegetarisch, dus we 'namen' het er nog even van).

Na deze fijne traktatie fietsten we verder. We waren er bijna en het laatste stuk was alleen nog maar bergaf, Jihoeeeeee!

Op een gegeven moment kwam ik een bocht om en zag ik veel rook. Ik wees het aan aan Richard. Bij de volgende bocht echter was er nóg meer rook en konden we écht vlammen zien. Jeetje, eerst dachten we brand4GINNY nog dat een boer een fikkie aan het stoken was of zo, maar dit was geen fikkie, dit leek wel een bosbrand. Onwijs veel rook overal en de vlammen waren duidelijk te zien.

Op zo'n moment voel je je extra kwestbaar op je fietsje. Het dorp waar we naartoe moesten was precies richting de brand. Maar waar het dorp precies lag, dat wisten we niet. En of de rook de goeie of juist verkeerde kant op blies, wisten we ook niet. Hoe snel verspreidt zo'n vuur zich met deze windkracht? We wisten het niet. Het leek ons in ieder geval verstandiger om níet in de richting van het vuur te fietsen. Maar terug naar waar we vandaan kwamen - helemaal bergop met 4 à 5 km per uur - schoot ook niet op. Wat was wijsheid? Geen idee! Of toch wel? We gingen het 'vragen'. Eerst hielden we een auto aan die uit de richting van de brand kwam. De bestuurder woonde in het dorp waar wij heen moesten en hij zei dat het helemaal veilig was. Vederop vonden brand5 NACHT we 'for the timebeing' een schuilplekje bij een wijnmakerij en ook die man zei dat we ons geen zorgden hoefden te maken. Uiteindelijk besloten we te bellen naar de camping (het telefoonnummer stond in het routeboek) en ook zij garandeerden ons dat we gewoon konden komen. Drie keer is scheepsrecht, dus we gingen ervoor. Het voelde heel onnatuurlijk om naar de brand toe te fietsen, maar tegelijkertijd hadden we alle vertrouwen in de mensen aan wie we advies hadden gevraagd.
Het dorp was inderdaad veilig en de camping ook. Alhoewel het nog tot middernacht duurde voordat de brandweer het sein 'brandmeester' kon geven en tegen die tijd was het vuur al heel dichtbij het dorp gekomen. (op de foto hiernaast staan we op een weggetje vlakbij de camping, dus je ziet goed hoe dichtbij de vlammen zijn)

De volgende dag konden we niet doorfietsen naar onze Workaway omdat die weg nog niet was vrijgegeven.

brand6 KRANT

 

brand1

 

 

 

 

 

 

 

Etappe 40: Tuchan - La Mouline (42km)

Voor de etappe naar deze Workaway raadpleegden we Google Maps. Onze host Irving had ons 2 plaatsnamen doorgegeven die we konden gebruiken bij het bepalen van de route. De plek waar hij woont, La Mouline, ligt tussen 2 dorpjes in. Ik moet bekennen dat ik het best spannend vond om deze etappe te fietsen. Dat kwam ook door het feit dat zijn huis in the middle of nowhere ligt, en daardoor ging ik er eigenlijk van uit dat de hele weg erheen ook door Niemandsland zou voeren (en ik zag ons al verdwalen in the bushbush; terwijl niemand wist waar we waren; en men ons dus ook niet zou gaan zoeken; en onze telefoons zouden niet werken ... en meer van dat soort rampenscenarios), maar dat was gelukkig helemaal niet het geval. Fjiew! Iedere 3 tot 10 kilometer lag er een sprookjesachtig dorp. Schitterend gewoon! route naar WA4

Verder moet ik zeggen dat het fijn is dat ik zo kan (en durf te) vertrouwen op Richard en zijn 'kaart-lees-kwaliteiten'. (ik weet niet of ik dit in mijn eentje had gedaan, hoor. En - een inzicht dat ik inmiddels ook heb opgedaan - :er zijn meerdere wegen die naar de juiste bestemming leiden. Misschien rijden we verkeerd, nemen we een omweg, of wat dan ook, uiteindelijk komen we er toch elke keer).

In het dorp Soulatgé dronken we koffie, vulden we onze waterflessen, en vroegen we de weg.
Onderweg - tijdens een behóórlijk pittige klim - lunchten we (tortilla de patatas en gazpacho!)
Bovenop de top, in het dorpje Auriac, vroegen we nogmaals de weg (just checking) en kocht ik wat honing en een pesto van daslook. De dame in het winkeltje kende onze host en kon ons een feilloze routebeschrijving geven. Ook vertelde ze ons dat we zojuist de zwarte piste hadden gefietst. Ik had geen idee dat je op de fiets ook van rode, groene en zwarte pistes spreekt? Wel dus. En wij hadden de zwarte gedaan. Trots vervolgden we onze weg naar Workaway 4 ...

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reacties op “ Richard & Ginny op reis (13)


Door louise op 7 oktober 2016

Hi jongens, ik ben benieuwd hoe het nu gaat?? Niet teveel last van de kou 's nachts??

Plaats een reactie


*