Page content

Overgewicht door slaapgebrek?!

Iedere moeder weet dat het voor een baby of jong kind essentieel is om voldoende te slapen omdat juist tijdens de slaap veel processen plaats hebben die de groei en de ontwikkeling van het kind bevorderen. Velen van ons onderschatten dat het ook voor volwassenen van groot belang is om goed en voldoende te slapen.

Studies hebben aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen slaap en overgewicht: “Onvoldoende slaap beïnvloedt de afscheiding van het groeihormoon dat in verband wordt gebracht met obesitas, want wanneer de afscheiding van dit hormoon afneemt, dan neemt de kans op gewichtstoename toe. Met andere woorden, hoe minder de kwaliteit van de slaap, hoe dikker men wordt.[1]

Het groeihormoon is verantwoordelijk voor cel- en spiergroei, herstelprocessen t.a.v. cellen en spieren en cel- en spierverjonging. Het is één van de belangrijkste hormonen op het gebied van spieropbouw, vetverbranding en gewichtsverlies. Bovendien verbetert het de weerstand tegen ziekten, versnelt het de genezing van wonden en helpt het bij het herstellen van weefsel. Een belangrijk hormoon dus, zeker wanneer je wat kilo’s wenst te verliezen en strakker in je vel wilt zitten.
Sporten, matig eten én slaap roepen het groeihormoon op. Wat een prachtige combinatie en wat een goede reden om vanavond vroeg onder de wol te kruipen!

Slapen, met name de diepe slaap, doet nog meer goeds voor ons. Zo werkt het zuiverend, herstellend, vernieuwend en energetiserend. De lever, het grootste reinigende orgaan in het lichaam, voert meer dan 500 (!) taken uit gedurende de diepe slaap waaronder de bevoorrading van alle delen van het lichaam met vitale voedingsstoffen en energie, de afbraak van giftige stoffen en de reiniging van het bloed. Ook produceert de lever op dit uur gal, die nodig is om de volgende dag het voedsel – met name vetten – te verteren. Eén van de belangrijkste functies van de lever is voorts de opbouw van eiwitten die dienen als de bouwstenen van het lichaam.

Verder stijgt tijdens de diepe slaap de lichaamstemperatuur waardoor het lichaam gaat transpireren en de huid meer (dan wanneer we wakker zijn) mineralen zal afscheiden (dit verlies wordt overigens ook weer aangevuld tijdens de diepe slaap periode). De darmen transporteren meer uitscheiding, de organen ontgiften zich, de nieren filteren het bloed en skeletspieren ontzuren, wonden herstellen en er wordt weerstand opgebouwd tegen infecties en vermoeidheid. Witte bloedlichaampjes vernietigen bacteriën en in de lymfeklieren en milt halen zij bacteriën uit het bloed. Kortom, de batterij wordt opgeladen. [2]

Wanneer je regelmatig de diepe slaap mist, dan raken lichaam en geest oververmoeid. Dit is een ‘trigger’ voor het lichaam om stresshormonen (daar zijn ze weer!) te produceren. Om wakker te blijven of zich fitter te voelen is men bovendien geneigd voedsel te eten, of te drinken, dat een opwekkende werking heeft zoals koffie, alcohol, koolhydraatrijk / suikerrijk voedsel, hetgeen een negatieve uitwerking heeft op lichaam(sgewicht) en geest. We hebben al onderzocht wat het negatieve effect is van langdurig verhoogde cortisolwaarden (stresshormoon) in je bloed. Een simpele oplossing zou kunnen zijn dat je op tijd gaat slapen want men denkt dat de periode van diepe slaap het meest optimaal is in de twee uren voorafgaand aan middernacht, van 22.00-24.00 uur.

Je moe of vermoeid voelen is niet alleen een toestand van je geest, maar ook van je lichaam. De cellen van je hart, longen, spijsverteringsorganen, nieren etc. hebben gebrek aan energie en kunnen als gevolg daarvan niet meer optimaal functioneren.
Doktoren op de Universiteit in San Diego (Califonië, USA) hebben vastgesteld dat gebrek aan slaap je immuunsysteem vermindert [3]. Naarmate vermoeidheid toeneemt is het lichaam minder goed in staat zich te weren tegen bacteriën en virussen e.d.

Conclusie: de periode van diepe slaap tussen 22.00-24.00u is belangrijk is voor een goede gezondheid, een fitte geest, een stralende huid, balans en een gezond gewicht. Het is met recht een SCHOONHEIDSSLAAP!

[1] Andreas Moritz, Timeless Secrets of Health and Rejuvenation, blz. 104-105

[2] Internetpublicatie “welcome to green sleep”.

[3] Andreas Moritz, Timeless Secrets of Health and Rejuvenation, blz. 104

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Overgewicht door slaapgebrek?!

Plaats een reactie


*