Page content

Maaltijdsoep met Aubergine en Kikkererwten

Recept voor Aubergine Soep

Aubergine vind ik een heerlijke groente (vrucht), maar om er zelf iets lekkers van te maken? Nee, dat is me nog nooit écht gelukt. Tot vorige week. Toen vond ik op 24 kitchen een heerlijke maaltijdsoep van aubergine, tomaat, koriander en kikkererwten. Mijn versie is iets anders geworden omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, en dus creatief ben geweest met hetgeen ik wel in huis had.

Wat zit er in de maaltijdsoep van aubergine (4 personen)?

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 aubergines
  • 1 kaneelstokje (ik heb Indiase kaneel gebruikt, dat zijn iets grovere stukken kaneel, te koop bij de toko)
  • olijfolie om in te bakken (ik heb kokosolie gebruikt)
  • 1.4 ltr water (zelf houd ik van dikke soep, bijna puree, dus gebruik ik minder water dan aangegeven)
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 groentebouillonblokjes (ik gebruikte er 1 en die was zoutarm)
  • 400 gr kikkererwten (ik heb andere peulvruchten gebruikt; adukibonen. En ik ga uit van een portie van 60 gr. per persoon in plaats van 100 gr.) *
  • 1 theelepel harissa (Harissa is een soort arabische sambal, kun je kant en klaar kopen, zelf maken, of een sambal variant gebruiken. Ik heb het helemaal weggelaten en vond de soep heerlijk. Hij was niet pittig, maar wel zeer smaakvol.
  • 1 bosje verse koriander
  • turks brood (heb ik weggelaten omdat ik broodvrij wilde eten)

* Als je kikkererwten uit een pot gebruikt, hoef je ze enkel af te spoelen en dan ben je klaar. Je kunt kikkererwten ook droog kopen (net zoals andere peulvruchten) en dan dien je ze ongeveer een nacht te laten weken in water. De volgende dag kook je ze gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Zelf voeg ik aan mijn peulvruchten 'basic masala' toe, dat is 1 deel kurkumapoeder en 2 delen korianderpoeder, afhankelijk van de hoeveelheid peulvruchten. Voor een portie van 60 gr. gebruik ik 1 theelepel kurkuma- en 2 theelepels korianderpoeder.

Hoe maak je de maaltijdsoep van aubergine?

Heel simpel en heel snel. In ongeveer 15 minuten kan je soep op tafel staan.

  • pel en snipper de ui
  • pel de knoflook en snijd fijn
  • snijd de aubergine in kleine blokjes
  • verhit olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
  • voeg aubergineblokjes en het kaneelstokje toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
  • schenk het (heet) water, de gezeefde tomaat erbij en de bouillonblokjes erbij.
  • Laat pruttelen totdat aubergine goed zacht is (volgens recept 12 minuten).
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon.
  • Roer de kikkererwten met de harissa door de soep en pureer alles glad met een staafmixer.
  • Serveer in kommen met een handjevol verse korianderblaadjes en een stukje Turks brood (uit de oven).
  • OPTIE: je kunt ervoor kiezen om de kikkererwten mee te pureren. Je kunt ze ook achteraf toevoegen voor een extra 'bite'.

Smakelijk!

(Bron: 24 kitchen, met filmpje)

Voordelen van een (maaltijd)soep.

  1. Je kunt OVERAL soep van maken. Heel handig dus, als je de restjes groenten wilt opmaken.
  2. Soep maken is simpel en snel: De basis is ui, knoflook, de groenten die je kiest, water, bouillonblokje en verder varieer je naar hartelust met kruiden en bvb met kokosmelk, crème fraiche, tomatenpuree, avocado, (zoete) aardappel, en peulvruchten om je soep meer of minder te binden.
  3. Je kunt een hele grote pan soep maken waar je meerdere dagen van kunt eten. Invriezen is ook een optie.
  4. In een thermoskan is de soep handig mee te nemen en hij blijft ook nog eens warm.
  5. Je kunt een basissoep vooraf maken en op de dag dat je de soep eet beslis je welke extra ingrediënten je erbij doet, afhankelijk van waar je trek in hebt en afhankelijk van wat er in huis is.
    Voorbeelden: peulvruchten, gekookte rijst / pasta / quinoa, blokjes kip / kalkoen, reepjes gerookte zalm, garnaaltjes, tofu, soepballetjes, stukjes paprika, bleekselderij, komkommer, wortel, verse kruiden zoals basilicum, dille, bieslook, peterselie etc.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

1 reactie op “ Maaltijdsoep met Aubergine en Kikkererwten

Plaats een reactie


*