Page content

Inside Information (3)

In dit blog geven we antwoord op jullie vragen: Wat hebben we geleerd? ( Inclusief PRIJSVRAAG!) Wat valt het meeste mee en wat valt het meeste tegen? Verder is er voor het eerst ruzie in de tent en ontdekken we wat ‘met de Franse slag’ betekent.

Wat hebben we geleerd? (+ PRIJSVRAAG!) (vraag van Irene Tetteroo)

Poeh! Where to begin? We hebben veel geleerd, héél veel! En nog steeds!
Na 2 maanden fietsen, kamperen, wonen en werken in Frankrijk zijn we een schat aan kennis en ervaringen rijker. Natuurlijk allerhande feitjes en weetjes over het land Frankrijk (daar gaat de PRIJSVRAAG over, onderaan deze paragraaf), en over de specifieke regios waar we doorheen fietsten. Ook hebben we écht kunnen proeven (letterlijk en figuurlijk) van de Franse cultuur doordat we bij mensen thuis gewoond, geleefd en gewerkt hebben. En natuurlijk leren we onderweg veel over onszelf, over elkaar, en over ... ja, hoe zeg je dat ...laten we zeggen dat we ‘realisaties’ hebben, momenten van inzicht, die we in ons dagelijks leven in Nederland niet, of in ieder geval niet op deze manier, hadden. Het is teveel om op te noemen, maar hieronder volgt een opsomming.

We hebben o.a. geleerd:

 • Hoe vriendelijk, hartelijk, en gastvrij de Fransen zijn
 • Dat ze 2x per dag warm eten en standaard afsluiten met een kaasplankje camping Ucel zwembad
 • Dat we ons allebei erg makkelijk aanpassen aan de continu veranderende omstandigheden. De locatie algemeen, de slaaplocatie (camping, B&B, Workaway), activiteit (fietsen, werken, vakantie), eten (wat komen we tegen tijdens het fietsen, wat krijgen we bij de workaway).
 • Ginny: dat het me redelijk makkelijk afgaat de balans te vinden tussen enerzijds mezelf aanpassen en anderzijds mijn grenzen te bewaken. Met name op gebied van voeding. Ik heb qua voeding nogal wat noten op mijn zang. Niet alleen ben ik vegetarisch, maar het liefst eet ik zoveel mogelijk biologisch en suikervrij en bepaalde voedingsmiddelen combineer ik liever niet, ik drink geen water tijdens het eten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voordat we vertrokken had ik mezelf voorgenomen: “ik neem het zoals het komt”, en dat gaat eigenlijk nog steeds goed. In bepaalde zaken ga ik ‘mee’ en tegen andere zaken zeg ik ‘nee’. Ik voel mij daarin altijd gerespecteerd in mijn keuze en heb niet het gevoel dat ik verantwoording moet afleggen of vreemd wordt aangekeken.
  Wat ik vooral merk is dat wanneer ik mij open stel voor de mogelijkheden die zich voordoen en daaruit een keuze maak die past bij mij in dat moment, dat ik me er altijd goed bij voel. En ik moet ook ronduit toegeven dat ik veel minder streng ben dan thuis. Gelukkig maar. Want dat maakt het voor mij, maar ook voor Richard een stuk makkelijker bij het doen van boodschappen en het kiezen van een restaurant.
 • Richard: dat ik merk dat mijn lichaam het fijn vindt om fysiek actiever te zijn en dat ik daardoor meer eet wat mijn lichaam vervolgens ook weer fijn vindt.
 • Dat we twee totaal verschillende mensen zijn die dezelfde dag op een geheel andere wijze kunnen beleven. (bijvoorbeeld: op een gegeven moment gaat Richard zingen “we zijn er bijna”. We moeten dan nog 8km fietsen. Op een rit van ruim 60km ben je er dan wellicht ‘bijna’, maar als je het zwaar hebt, zoals ik, dan wil je pas “we zijn er bijna” horen als je nog maar 1 km hoeft)
 • Dat we heel goed kunnen leven met heel weinig spullen. En dat dat vaak ook erg gemakkelijk is, zeker op de camping.
 • Dat we heel goed kunnen leven met heel weinig luxe.
 • Hoe heerlijk we het vinden om de hele dag buiten te zijn en in beweging te zijn.
 • Hoe fijn het is om in een tuin te werken. En hoe fijn het is om met je handen te werken.
 • Ginny: hoe PERFECT het voelt om ’s ochtends mijn Zonnegroetjes buiten te doen, met mijn gezicht in de zon en mijn blote voeten op het gras.
 • Ginny: Hoe ik me veel meer bewust ben van mijn eigen energie (in de zin van gemoedstoestand). Thuis werd ik meer opgeslokt door andere zaken die mijn aandacht vroegen, terwijl ik hier veel beter voel waar ik (mijn lijf, mijn geest) echt behoefte aan heeft.
 • Richard: doordat ik veel meer “vrije” tijd heb (geen/minder werk, geen afspraken met familie, vrienden, kennissen, sport etc., geen huishouden), kan ik de dingen met meer aandacht doen...en dat is een wereld van verschil.
 • Richard: dat ik een stuk minder wantrouwig ben dan ik was.
 • Hoe mooi de natuur is.
 • Hoe rijk de natuur is (en hoe goed zij ons voedt)
 • Hoe belangrijk het is om écht te zeggen wat je wel en niet wilt
 • Hoe makkelijk het is om verkeerde aannames te doen gebaseerd op ons eigen referentiekader (oftewel: iets verkeerd invullen / denken vóór de ander) camping Ucel
 • Hoe er – ondanks de afwezigheid van een concreet plan – altijd weer een ‘plan’ of in ieder geval een ‘voorstelling’ ontstaat in je hoofd en als die voorstelling dan afwijkt van de werkelijkheid, dat je dan toch een beetje teleurgesteld bent.
 • Dat we gemerkt hebben dat het leven loopt zoals het loopt, dat je er vaak toch geen invloed op uit kan oefenen. En dat als je vertrouwen houdt, er vaak mooie, wonderlijke dingen op je pad komen.
 • Dat Richard heel goed is in kaartlezen.
 • Dat Ginny heel goed is in ‘dingen voor elkaar krijgen’.
 • Dat we in staat zijn om alles te waarderen en van alles te genieten. Of het nu klein, karig en armoedig is, of groots, veel en luxe.
 • Dat we harde werkers kunnen zijn en ook héél goed kunnen lummelen
 • Dat we met al die eigenschappen al ver gekomen zijn en het goed toeven is met en bij elkaar.
 • Dat we wel mogen werken aan onze communicatie, zeker nu we 24/7 op elkaars lip zitten.
 • Dat het heel fijn is om letterlijk elke dag opnieuw te beginnen. Vantevoren weten we namelijk nooit hoe een dag eruit zal zien en wat we onderweg tegen zullen komen (qua natuur, qua faciliteiten, qua weer, qua accommodatie etc). Er ligt niks vast, niks moet en niets is zeker. Dat zou je beangstigend kunnen vinden, maar wij vinden het eigenlijk wel fijn en zelfs makkelijk. Zelfs om 7 uur s’avonds drinken wij nog een drankje op het terras voordat we gaan kijken bij de camping die we hadden uitgekozen.
 • Ginny: dat ik makkelijker ben geworden qua hygiène. Euhm, begrijp me niet verkeerd, alsjeblieft. Ik bedoel dat ik het niet erg vind om de hele week in dezelfde kleren te fietsen en ze enkel even af te spoelen met water en wat shampoo. Dat ik het niet erg vind dat ik vies word van al het werk in de tuin en dat het zand soms tussen mijn bilspleet zit en dat ik er maar vooral niet bijstil sta welke ongedierte er allemaal rondom en over me heen loopt. En dat als we op de fiets zijn, en ik onderweg naar het toilet moet (langs de weg of zo), ik dan niet even mijn handen kan wassen, en ik even later met diezelfde ongewassen handen mijn lunch ga bereiden. Ja, daar ben ik dus heel makkelijk in geworden. Heel fijn eigenlijk.

Bij deze besluiten we dat deze opsomming niet volledig is en dat we hem gaandeweg zullen aanvullen.

PRIJSVRAAG: Win het 30 dagen Programma “ Platte Buik After Summer Edition” t.w.v. 123,- Euro door onderaan dit blog antwoord te geven op de volgende vraag:

Lyon is de op twee na grootste stad van Frankrijk. Welke twee steden staan op plaats 1 en 2?

Bekendmaking op/rond 1 september!

Wat valt het meeste tegen en wat valt het meeste mee? (vragen van Miranda de Vries)

Ginny  (in antwoord op: Wat valt het meeste tegen):

Antwoord geven op wat er tegenvalt betekent dat ik vantevoren bedacht zou hebben hoe iets zou lopen of zou zijn en dat dat in de praktijk niet zo is, en dat dat dus tegenvalt, toch? Door over deze vraag na te denken heb ik me iets belangrijks gerealiseerd en geleerd: Ik weet nu wat men bedoelt met het hebben van een ´Beginners’ Mind’.

Voordat we vertrokken had ik geen enkele verwachting, want ik had geen enkele ervaring, geen referentiekader. Als ik iets probeerde te bedenken, dan bleef alles blanco. Simpelweg omdat ik alles wat we nu doen, nog nooit eerder had gedaan en me dus ook werkelijk niets kon voorstellen bij hoe het zou zijn om zoveel te fietsen, te kamperen, te wonen en werken bij mensen thuis etcetera. Ik had écht géén verwachtingen en daardoor kon er ook niets tegenvallen. Inmiddels heb ik tientallen fietsdagen en campings achter de rug en al 3 verschillende Workaways. Ik heb ervaring. Ik ben geen ‘beginner’ meer. Ik heb een referentiekader. Nu merk ik dat het moeilijker is dan in het begin om géén voorstelling te hebben bij wat gaat komen. De ene fietstocht is de andere niet. De ene camping is de andere niet. Ik ga (onbewust) vergelijken en voorkeuren hebben, en onbewust ontstaan er hokjes in de trant van ‘beter / mooier / leuker / slechter / minder’ etc. Het is de kunst om iedere dag als een nieuwe dag te zien. Telkens weer starten met een Beginners’ Mind. Niet vergelijken. Niet denken in hokjes, maar het telkens weer nemen zoals het komt.

Oh ja, als ik dan toch iets moet noemen dat tegenvalt: het feit dat ik (nog steeds niet) lekker ontspannen op de fiets kan zitten tijdens een afdaling. (ik vind het nog steeds behoorlijk spannend). Een ander dingetje wat ik zou kunnen noemen is het gebrek aan ruimte in de tent om spullen neer te zetten. Vooral op regenachtige dagen en ik niet wil dat alles vies en modderig wordt. Natuurlijk gebeurt dat toch en telkens realiseer ik me achteraf dat het ook weer opdroogt en schoon wordt en dat het dus helemaal niet zo erg is als het een keer vies of modderig wordt. view Ardeche

Richard (in antwoord op: Wat valt het meeste tegen):

Ik kan niks bedenken wat tegenvalt. Natuurlijk vind ik bepaalde dingen jammer (geen voetbal kijken met de jongens, geen potje squash etc.), maar dat is het gevolg van de keuze die je gemaakt hebt.

Ginny (in antwoord op: Wat valt het meeste mee?):

Het enige wat vooraf door mijn hoofd is gegaan – maar waar ik me dus ook helemaal niks bij kon voorstellen – was: zou het makkelijk of moeilijk zijn om me aan te passen wanneer ik bij mensen thuis woon, en in hoeverre zou ik het durven of kunnen om tóch datgene te doen wat voor mij belangrijk is? Ik sta bijvoorbeeld altijd vroeg op en heb een – voor mij erg waardevol – ochtendritueel. Zou ik dat kunnen blijven doen of niet? Ik heb ook best wel behoefte aan ‘mijn eigen ding doen’. Zouden de mensen bij wie we wonen verwachten dat we de hele dag gezellig met elkaar optrekken, of zou er ruimte zijn voor mijn eigen ding? Dat soort vragen had ik. Inmiddels kan ik uit ervaring spreken en zeggen dat het me alleszins meevalt. Het aanpassen gaat supermakkelijk. Wellicht mede doordat we zo vrij worden gelaten. We worden niet gezien als visite die vermaakt moet worden. We voelen ons eerder huisgenoten. Ieder doet zijn eigen ding en met name de maaltijden nuttig je samen. Het gaat heel vloeiend, heel organisch, als vanzelf. Ik sluit heus niet uit dat er nog een keer een Workaway zal komen die enorm tegenvalt, maar tot dusver voel ik me er helemaal prima bij.

Richard (in antwoord op: Wat valt het meeste mee?):

De hitte, het elke dag weer het hele proces van tent opzetten 's avonds en tent afbreken + fiets optuigen 's morgens,  het aanpassen aan de elke dag weer nieuwe “dingen” die ons te wachten staan...eigenlijk valt alles me mee, maar ook ik had natuurlijk geen juiste voorstelling kunnen maken vooraf. Ohja...ik had misschien wel een “nervous breakdown” verwacht...maar die blijft tot op heden uit...goed teken dus.

Ruzie in de tent

Onze eerste ruzie is een feit. Richard en ik hebben in de 10 jaar die we nu samen  zijn, maar heel weinig ruzie gehad.  Gelukkig maar, want onze ruzies bestaan vooral uit mokken, koppig doen, doen of er niks aan de hand is en vooral héél weinig tegen elkaar zeggen. In plaats van 10 minuten flink tegen elkaar te schreeuwen en het dan goed te maken, kunnen wij er gerust een hele dag zoet mee zijn. Of langer, want voordat we überhaupt toegeven dat er iets aan de hand is, zijn we soms ook al een dag verder.

Meestal gaat een ruzie helemaal nergens over, zo ook deze. Het gaat over op een camping of in een B&B? Wel of niet wat extra tijd in een stad of zijn een paar uurtjes genoeg? Nu eten of nog even doorfietsen? Allemaal geen existentiële zaken, maar luttele dingen die op een gegeven moment niet meer vanzelf gaan, omdat – en daar ligt altijd de crux – er niet duidelijk gecommuniceerd wordt.

Je hebt van die periodes in een relatie dat alles synchroon lijkt te lopen. Je wilt hetzelfde, denkt ongeveer hetzelfde en als het al iets afwijkt, dan sluit je makkelijk een compromis zodat beide personen zich erin kunnen vinden. Je hebt ook van die periodes waarin het allemaal iets minder gaat. Komt dat door de hormonen, vermoeidheid, de stand van de maan? Dat doet er niet toe. We hoeven het niet te verklaren. We moeten ermee omgaan. Vantevoren hadden we nog bedacht dat we ons niet persoonlijk aangevallen moesten voelen als de ander in een dipje zou komen. Dipjes horen erbij. Die moeten er ‘mogen zijn’. Ook al denken we in theorie alle wijsheid in pacht te hebben, in de praktijk voelen we ons toch persoonlijk aangevallen en reageren we ‘verkeerd’ op de woorden van de ander. Hierdoor reageert de ander ook weer ‘verkeerd’ en dan heb je de poppen aan het dansen. Achteraf kunnen we slechts 2 conclusies trekken:

 1. we hebben allebei niet duidelijk genoeg gezegd waar we behoefte (of geen behoefte) aan hadden. De ander heeft in ieder geval niet begrepen wat er werd bedoeld en heeft er dus geen rekening mee gehouden.
 2. we hebben allebei niet goed geluisterd naar elkaar. We zijn er te snel vanuit gegaan dat we elkaar hebben begrepen. We hebben aannames gedaan en we hebben het ‘voor elkaar ingevuld’.

Nadat we allebei over onze trots en ons ego waren heengestapt konden we wél naar elkaar luisteren en konden we ook toegeven dat we fout waren geweest. We hopen dat we ervan geleerd hebben. Dat zullen we pas weten bij een volgende ruzie, dus we houden je op de hoogte 😉 lunch berrias

“Met de Franse slag” en onze kijk op Frankrijk

Sinds we in Frankrijk zijn valt het me op dat de Fransen het niet zo nauw nemen met het huishouden, althans, niet volgens mijn principes, zeg maar. Ik kan me nog wel herinneren dat mijn moeder vroeger wel eens zei dat iets – meestal een huishoudelijk klusje – ‘met de Franse slag’ was gedaan. Ze bedoelde dan volgens mij dat iets niet zo netjes was gedaan, een beetje half half. Nu weet ik zeker dat ze dat bedoelde. Bij alle Workaways waar ik tot nu toe geweest ben, moest ik mezelf echt bedwingen om niet te gaan stoffen, stofzuigen en dweilen en om – vooral – het schuursponsje te vervangen, want zover ik het kon beoordelen gebruikt men één schuurpsonsje voor vrijwel ALLES in de keuken en te oordelen naar de vorm, kleur en geur van de sponsjes, worden ze niet heel vaak vervangen.

Maar voor de rest?
Ik vind Frankrijk en de Fransen helemaal geweldig!
Geen idee wie ooit heeft bedacht dat Fransen chauvinistisch zijn? En hoe krijgt dat chauvinisme dan uiting? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de Fransen trots zijn op hun land, op hun regio, op hun cultuur, en dat vind ik volkomen terecht! Wat een mooi land, zeg!

In het begin moest ik eraan wennen dat ik hier vrijwel nergens een cappuccino, laat staan een latte macchiato, kan bestellen. De Fransen lijken alles op hun eigen manier te doen. Ik heb daar eigenlijk wel waardering voor, want zo blijft het puur Frans, en zeg nou eerlijk, dat is stiekem toch waarvoor we met z’n allen ieder jaar naar Frankrijk gaan? Voor die café au lait met een croissant en een baguette?

PRIJSVRAAG: Win het 30 dagen Programma “ Platte Buik After Summer Edition” t.w.v. 123,- Euro door onderaan dit blog antwoord te geven op de volgende vraag:

Lyon is de op twee na grootste stad van Frankrijk. Welke twee steden staan op plaats 1 en 2?

Bekendmaking op/rond 1 september!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

7 reacties op “ Inside Information (3)


Door Carla De Kever op 29 augustus 2016

Antwoord op de prijsvraag:
Grootste stad = Parijs
Op de 2de plaats volgt Marseille
Op de 3de plaats Lyon
Verder kijk ik er altijd wel naar uit om dit blog te lezen en te volgen. Soms blijf ik lang op mijn honger zitten, want wij leven nog altijd in het tijdperk van alles moet, moet, moet en liefst zo snel mogelijk. Daarom heb ik ook veel bewondering voor de keuze die jullie gemaakt hebben. Ik kan mij niet voorstellen om mijn leven op deze wijze om te gooien en te moeten leven met een minimum aan bezittingen (alhoewel je daar op den duur wel aan went), maar het moeten beknibbelen op hygiëne en voeding, voor zo'n lange, onbekende periode, ... nee dat zou ik niet kunnen. Ik probeer, net als jullie, ook zo gezond mogelijk te eten en te leven (weinig suiker, weinig alcohol, geen rood vlees, geen vlugge koolhydraten, ...) en daarnaast 5 dagen in de week intensief minimaal 1 uur per dag te sporten, ook al ben ik niet meer van de jongsten. Ik ben 52 en jouw blog heeft mij, begin dit jaar, aangezet om aan jouw workouts te beginnen. En, aanvankelijk was de drempel hoog, aangezien ik nooit gesport heb (ik verafschuwde het). Nu ben ik zo fit, dat ik 4x in de week minimaal één uur jouw workouts doe (vooral de intensieve) en 1x in de week ga hardlopen. Met het hardlopen ben ik 2 maanden geleden gestart. Ik kon probleemloos 6,5 km lopen vanaf de 1ste keer. De volgende ronde gelijk 1 km meer gelopen en dan ben ik tijdelijk gestopt (3 weken) wegens ferme rugpijn, wat later gezien, flinke artrose blijkt te zijn. Ik kan het hardlopen niet echt laten, en heb inmiddels toch weer een 3 tal keer gelopen. Afgelopen vrijdag had ik de 'runkeeper' opstaan , en ik schrok van mezelf dat ik op 1.06 uur 12 km had gelopen. Ik wil bewust niet langer lopen dan ongeveer een uurtje. Ik hoef geen marathon of wat dan ook te lopen . Dus, wil ik maar zeggen, jij hebt me echt wel geïnspireerd en gemotiveerd om te bewegen. Gezonde voeding neem ik al 3,5 jaar tot mij met als gevolg dat ik naast het fit zijn, er best wel goed uitzie voor mijn leeftijd. Ik kan gerust zeggen dat ik een modellenfiguur heb en vrij strak in mijn vel zit. Het strak en 'gespierder' uitzien, had ik tot vorig jaar niet zo. Dit is echt wel te danken aan de workouts.
Ik wens jullie nog veel plezier en genot en ontdekkingen op deze interessante levensreis.
Mvg,
Carla


Door Ginny op 3 september 2016

Waauw Carla, wat onwijs leuk om te lezen dat mijn blog je zoveel goeds heeft gebracht! Dat maakt mij erg gelukkig!
Ik hoop jou ook gelukkig te maken door je hierbij te vertellen dat jij de winnares bent van de Prijsvraag. GEFELICITEERD!

Ik heb je reeds aangemeld. Mocht niet alles duidelijk zijn, dan mag je me natuurlijk mailen via support@ginfitonline.nl

Veel succes en veel plezier met het 30 dagen programma!


Door Aldo van Leeuwen op 29 augustus 2016

Hoi Richard,
De laatste keer dat ik je sprak bij de koffiemachine van BlueCielo in Hoofddorp. Vertelde je me van jullie plan (dat eigenlijk geen plan is) om naar Barcelona te fietsen. In mijn vakantie heb ik zelf ook weer gefietst in Frankrijk en dan bij terug komst google je een beetje en kwam ik bij toeval kwam ik op deze site terecht. Erg leuk om te lezen hoe jullie het ervaren om rond te trekken door europa. Ik heb de site nu bij mijn favorieten gezet en zal regelmatig terugkeren om jullie reisverslagen te lezen. Ga zo door.

Groetjes Aldo van Leeuwen
Kantoor BlueCielo Hoofddorp


Door Ginny op 3 september 2016

Hoi Aldo,
Wat leuk dat je ons tegenkwam op Google!
Waar heb jij ongeveer gefietst in Frankrijk?
Mooi land is het, hè?


Door Richard op 5 september 2016

Hi Aldo,
Leuk dag je ons volgt. Waar had je gefietst in Frankrijk?
Grtz Richard


Door Marko Elings op 29 augustus 2016

Hoi Rich & Gin,
Superleuk om juist ook deze blogs te lezen, ik ga nog eens nadenken over aanvullende vragen! Prijsvraag 😊
1. Parijs en 2. Marseille
Enne, ik ben ook jaloers, 2 weken Ardeche was welliswaar heerlijk, maar toch.... Genietse weer!!
Groetjes en dikke knuffel, Marko


Door Ginny op 3 september 2016

Hoi Mar,
Ik hoorde van Rich dat jullie alweer geboekt hebben voor volgend jaar, dat is dus een goed teken! Leuk.

Ook erg leuk om te zien hoe je met ons meeleeft. Thnx voor je reacties, altijd leuk om te lezen!

Plaats een reactie


*