Page content

Huisgemaakte soep van verse groenten

Wanneer je geen inspiratie hebt voor het avondeten of voor de lunch, maak dan eens een soep van hetgeen je nog in huis hebt aan groenten. Van vrijwel iedere groente kun je soep maken. Voeg er bovendien granen (bv. rijst of quinoa) en bijvoorbeeld spekjes, zalm of kaas aan toe en je hebt een complete maaltijd.

Groenten zijn het uitgangspunt

Het mooie is dat bij een groentesoep, de GROENTEN het uitgangspunt zijn. Wel zo gezond en goed voor de lijn. Vaak nemen we in verhouding meer pasta, rijst of aardappelen, en vlees of vis, in plaats van groenten.

Wist je dat je eigenlijk maar 120 (vrouwen) tot 200 (mannen) gram granen (tarwe, rijst, couscous, haver, gierst) of zetmeelproducten (aardappelen, pompoen) per dag nodig hebt? En heb je al eens één snee brood op de weegschaal gelegd? Afhankelijk van het brood kom je al gauw aan 40 gr per snee. Neem 2 sneetjes brood bij het ontbijt en 2 bij de lunch en je zit al aan je tax qua koolhydraten uit granen/zetmeelproducten. Laat in die groentesoep de rijst of aardappelen dus gerust achterwege.

Een stukje vlees of vis hoeft ook echt geen 200 gram te wegen. Less is more. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu en het welzijn van de dieren. Een paar keer per week vegetarisch eten is goed voor je; zo krijg je eens wat andere vitaminen en mineralen binnen.
Bovendien zijn er voor vlees en vis goede eiwitvervangers zoals peulvruchten die erg lekker zijn in een soepje (denk aan erwtensoep)

Eén keer koken voor meerdere dagen

Als je toch soep gaat maken, maak dan direct een grote pan. Zo heb je er de volgende dag bij je lunch of avondeten ook nog wat aan. Dit scheelt een hoop tijd: boodschappen, koken, afwas.

Soep: Ideale snack tussendoor

Vier uur Cup a Soup? Wat dacht je van je eigen, verse, zelfgemaakte groentesoep? Je eigen soep vult beter en is vele malen gezonder omdat er (mits je geen pakjes of zakjes gebruikt) geen E-nummers aan zijn toegevoegd.

Basisrecept groentesoep

Het basisrecept (zonder pakjes of zakjes) voor een lekkere soep is zó simpel:

- Verwarm olie in een soeppan en fruit hierin knoflook en ui (hoeveelheid is afhankelijk van je eigen smaak)
- Voeg er vervolgens de groenten aan toe en laat even stoven.
- Voeg water toe en eventueel een bouillonblokje of gebruik kruiden in plaats van bouillon:
- Kruidenmengsel dat je kunt gebruiken bij soep: 1 groot laurierblad, 4 kruidnagels, 1 rode kardamompeul (toko), 8 zwarte peperbollen, 1 kaneelstokje
- Laat zacht koken tot alles beetgaar is.
- Voor een meer gebonden soep voeg je crème fraiche toe, of een aardappel, of een avocado (is ook héérlijk!)
- Indien gewenst mix je alles glad met de staafmixer en breng je de soep op smaak met peper, zout en verse kruiden zoals dille, salie, basilicum, perterselie, of bieslook.

Broccolisoep met zalm en salie (4 personen)

- 800 gr broccoli (200 gr p.p.)
- 300 gr. verse zalm (gerookte zalm kan ook)
- verse salie naar smaak of 1 tl gedroogde salie
- 2-4 el (basilicum)pesto
- 2 el honing
- 1,5 ltr water

- Broccoli klein snijden en in ongeveer 10 minuten gaar koken in de helft van het water.
- Pureren
- Zalm in kleine stukjes snijden en in het overgebleven water in ongeveer 10 kin gaar koken.
- Salie fijn hakken.
- Broccoli en zalm samenvoegen
- Soep op smaak brengen met salie, pesto en honing

Courgettesoep (4 personen)

- 600 gr courgette in stukjes gesneden
- 250 gr. ui of prei, heel fijn gesneden (in totaal 200 gr groenten p.p)
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 tl kurkuma (zie mijn blog over de ontstekingsremmende werking van dit bijzondere kruid: http://ginfitonline.nl/kurkuma-eerste-hulp-bij-ontstekingen/)
- 2 tl kerrie (ook hier zit kurkuma in)
- klontje boter
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- verse knoflookblad, vers korianderblad of verse peterselie (fijngeknipt)
- eventueel scheutje crème fraiche.

- Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen, en uien of prei heel even in boter.
- Voeg water met bouillon toe en kook in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep en voeg de verse kruiden en de room toe

(Bron: odin.nl)

Smakelijk eten!
Heb jij ook lekkere, gezonde, snelle en simpele soeprecepten? Plaats dan jouw recept hieronder bij REACTIES.
Alvast bedankt 😉

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Huisgemaakte soep van verse groenten

Plaats een reactie


*