Page content

Goede ademhaling, goede gezondheid

goede-ademhaling-goede-gezondheid

Een juiste ademhaling heeft een hoop gezondheidsvoordelen waaronder: meer energie, verbeterde slaap, werkt tegen hoofdpijn, werkt tegen nek- en rugklachten, werkt tegen darmklachten, en het zorgt voor meer ontspanning.

Een onjuiste ademhaling (te snel of te diep) levert allerlei klachten waaronder: pijn in de nek of schouders, een gejaagd gevoel, hartkloppingen, darmklachten en snelle vermoeidheid, maar ook astma, hoge bloeddruk, allergie, paniekaanvallen, hooikoorts, cvs, burn out, fybromyalgie, en ME.

Test je eigen ademhaling

Hoe weet je of je juist of onjuist ademt? Een goede ademfrequentie (in rust) is tussen de 6 en 10 ademhalingen per minuut. Veel mensen ademen 13 tot wel 22 keer per minuut.

Test zelf hoe vaak je per minuut ademt: de eerste ademhaling start bij het begin van de inademing en duurt tot het einde van de uitademing, vlak voordat je opnieuw gaat inademen. Zet een stopwatch of timer aan en tel hoe vaak je ademt in 60 seconden. Het getal dat eruit komt is jouw ademfrequentie.

Doordat je nu op je ademhaling gaat letten, ga je sowieso iets langzamer ademen, dus het zal niet helemaal kloppen, maar het geeft wel een indruk.

Naast te snel ademen, zijn er ook mensen die te diep ademen.

Wat is de reden van een onjuiste ademhaling?

Als je erover nadenkt is het raar dat onze ademhaling zo ontregeld kan zijn. Net zoals het pompen van het hart en het knipperen van de ogen, is de ademhaling ook iets dat helemaal vanzelf gaat. Denk maar aan hoe het is als je slaapt, dan gaat je ademhaling gewoon verder, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Naar het blijkt hebben veel prikkels, piekeren, een vol hoofd en aanhoudende geestelijke druk een invloed op je ademhaling.

Technieken voor een goede ademhaling

  • Bekijk onderstaand filmpje van Koen de Jong (Nederlands, 2 minuten). Deze ademhalingsoefening is met name gericht op ontspanning.

    • Doe de ademhalingstechniek van Wim Hof. Bij voorkeur doe je deze techniek op een lege maag en zittend of liggend. Ik heb allebei geprobeerd en geef de voorkeur aan zitten. Het maakt volgens Wim Hof niet uit of je door je neus of mond in- en/of uitademt, zolang je maar ademt; diep in, naar je buik, langzaam uit, niet te snel tempo, ook niet te langzaam. Herhaal dit 29x. De 30ste keer adem je nog één keer diep in, lang uit en dan wacht je....
      • Zet je ademhaling 'vast' en wacht totdat je de natuurlijke behoefte voelt om weer in te ademen.
      • Het is leuk (vind ik) om een stopwatch bij de hand te hebben en te meten hoe lang je zonder adem kunt blijven.
      • Zodra je voelt dat je weer moet ademen, adem je diep in en houd dat 10 tellen vast. Adem rustig uit en herhaal dit hele proces nog een paar keer.
    • Doe de begeleide meditatie van Tara Brach (Engels, 4 minuten).

Lees ook mijn andere blog over Ademhaling.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Goede ademhaling, goede gezondheid

Plaats een reactie


*